Ni se întâmplă tuturor să exagerăm și nu e deloc plăcută senzația de mahmureală. Dar există remedii care funcționează. Alcoolul consumat suferă o serie de transformări în organism, ficatul fiind organul care joacă un rol crucial în acest proces.
În mod special, etanolul prezent în alcool este convertit inițial în acetaldehidă și ulterior în acetat – acetaldehida pare să joace un rol-cheie în apariția simptomelor specifice beției, cum ar fi: o stare general de rău și oboseală, apoi greață, vărsăturile, durerile de cap, durerile de stomac, crampe, arsuri, balonare, aciditare, reflux etc.
Pentru a ameliora simptomele mahmurelii, sunt esențiale o serie de comportamente cu efect dovedit, conform publicației pe teme de nutriție mylabnutrition.net.
Alimentație
legerea alimentelor poate face diferența. Sunt preferabile alimente ușoare precum fructele, legumele, mierea, cerealele integrale și carnea slabă, care pot ajuta la stabilizarea stomacului și la furnizarea corpului cu nutrienți esențiali. De evitat sunt cele bogate în grăsimi, sosuri, prăjeli și alimente grele, pot irita suplimentar aparatul digestiv. Cafeaua și băuturile carbogazoase ar trebui să fie limitate, deoarece pot agrava deshidratarea.
Hidratare
Este recomandat să consumăm cât mai multă apă, pentru a combate deshidratarea cauzată de alcool. Băuturile electrolitice, precum băuturile pentru sportivi sau apa de cocos, pot fi deosebit de utile pentru a restabili electroliții pierduți.
Citrice și vitamine
Citricele ajută la echilibrarea pH-ului gastric, reducând hiperaciditatea care însoțește adesea mahmureala. Vitaminele B1 și B2 favorizează digestia, în timp ce vitamina B6 poate ajuta la reducerea senzației de greață.
Activitate fizică ușoară
Q scurtă plimbare, de exemplu, poate ajuta la reducerea efectelor alcoolului. De asemenea, o plimbare plăcută poate stimula motilitatea gastrică, facilitând digestia.
Relaxare și odihnă
Un duș sau o baie răcoritoare revigorează corpul și mintea. Odihna este crucială, după o noapte de petrecere fiind recomandat să mergem la culcare devreme și să dormim cel puțin 8 ore. Corpul are nevoie de timp și energie pentru a se recupera, iar un somn bun va contribui la reducerea oboselii și a slăbiciunii care urmează adesea după o noapte de excese.
Unele ceaiuri sunt cele mai bune remedii naturale
Pentru atenuarea disconfortului post mahmureală, remediile naturale pot fi adesea o opțiune eficientă. Printre ele, și o serie de ceiuri: de ghimbir, de fenicul, de roiniță și de mușețel.
Aceste ceaiuri sunt cu adevărat indispensabile după o mahmureală. Ghimbirul ajută la calmarea stomacului și combate starea de greață, feniculul poate contribui la ameliorarea problemelor digestive, roinița are proprietăți calmante, iar mușețelul favorizează relaxarea. Pot ajuta separat sau chiar în combinație
Cărbunele vegetal absoarbe toxinele
Cărbunele vegetal activ, datorită structurii sale ca de burete, este un remediu natural care reusește să absoarbă mult din toxine și compușii rezultați din alcool. De asemenea, contribuie la reducerea formării de gaze și a balonării abdominale.
Este o opțiune foarte comună și la îndemână pentru a face față efectelor mahmurelii. Cărbunele vegetal este în general folosit pentru a susține detoxifierea organismului, contribuind la eliminarea substanțelor nocive.
Rădăcina de ghimbir elimină starea de greață
În afară de posibilitatea ceaiului de ghimbir, rădăcina poate fi folosită și în stare naturală pentru combaterea greței și a problemelor gastrointestinale. Inclusiv pentru combaterea efectelor mahmurelii.
Se poate folosi fie mestecând îndelung mici bucățele de ghimbir și eliminând fibrele care rămân, fie dat pe răzătoare, dizolvând sucul în apă și strecurând soluția. Funcționează foarte bine și în combinație cu lămâia sau cu alte citrice.
Ceea ce este, în schimb, nerecomandat în astfel de stări este consumul de cafea, săritul peste mese, activitatea fizică intensă și consumul de alcool.