Una din 11 persoane din întreaga lume s-a confruntat cu foametea în 2023 – raport ONU

foamete, raport onu, alimente, insecuritate alimentara Sursa foto: Pexels/Timur Weber

În 2023, aproximativ 733 de milioane de persoane din întreaga lume s-au confruntat cu foametea, ceea ce echivalează cu o persoană din 11 la nivel mondial și cu o persoană din cinci în Africa, conform ultimului raport privind starea securității alimentare și a nutriției în lume, elaborat de cinci agenții ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Nivelul foametei la nivel mondial a stagnat timp de trei ani consecutivi, subnutriția afectând între 713 și 757 de milioane de persoane, niveluri comparabile cu cele din 2008-2009, transmite publicația Agriland.

Raportul indică faptul că foametea este în creștere în Africa (20,4% din populație), dar stabilă în Asia (8,1%), în timp ce America Latină înregistrează o îmbunătățire (6,2%). În schimb, foametea a crescut în Asia de Vest, în Caraibe și în majoritatea subregiunilor africane. Dacă tendințele actuale se mențin, aproximativ 582 de milioane de persoane, dintre care jumătate în Africa, vor suferi de subnutriție cronică până în 2030, omenirea fiind departe de atingerea obiectivului de a elimina foametea până în 2030.

În 2023, 2,33 miliarde de persoane se confruntau cu insecuritate alimentară moderată sau severă. Dintre aceștia, peste 864 de milioane se confruntau cu insecuritate alimentară severă, uneori rămânând fără mâncare o zi întreagă. Acest număr a rămas ridicat de la debutul pandemiei Covid-19. Africa are cea mai mare rată de insecuritate alimentară, cu 58% din populație afectată.

Raportul definește termenii-cheie:

Foamete: Senzație dureroasă cauzată de insuficiența energiei provenită din dietă.
Insecuritate alimentară severă: A rămâne fără alimente, a simți foamea și, uneori, a rămâne fără mâncare timp de o zi sau mai mult.
Malnutriție: Cauzată de un aport insuficient sau dezechilibrat de nutrienți sau de o boală.
Subnutriție: Consum alimentar obișnuit insuficient pentru a menține o viață sănătoasă și activă.

Factorii care agravează insecuritatea alimentară și malnutriția includ inflația prețurilor la alimente, conflictele, schimbările climatice și recesiunile economice. Raportul subliniază necesitatea de a transforma sistemele agroalimentare, de a aborda inegalitățile și de a asigura o alimentație sănătoasă la prețuri accesibile.

Sunt necesare soluții de finanțare inovatoare și echitabile, în special pentru țările puternic afectate de foamete și malnutriție. Dintre cele 119 țări cu venituri mici și medii analizate, 63% au acces limitat la finanțare, iar 74% sunt afectate de factori importanți care contribuie la insecuritatea alimentară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Timur Weber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *