Un studiu recent indică faptul că mărcile proprii ale supermarketurilor nu doar că sunt mai accesibile ca preț, dar pot fi și mai sănătoase decât brandurile mai cunoscute. Analiza, realizată în Marea Britanie, a comparat compoziția nutrițională a cerealelor disponibile pe piață, fiind vorba de concluzii ce pot fi relevante pentru toate piețele europene, inclusiv România, scrie ziare.com, preluând un studiu publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Deși ambalajele atrag consumatorii cu mesaje promițătoare, de genun „bogate în fibre”, „conțin vitamine și minerale” sau „susțin sănătatea digestivă”, multe dintre aceste produse au un conținut ridicat de zahăr, sare și ingrediente ultra-procesate. Aceste aspecte ridică semne de întrebare cu privire la beneficiile reale pentru sănătate ale cerealelor consumate la micul dejun, precizează studiul.
Excesul de vitamine și minerale poate avea efecte negative
Cerealele sunt adesea prezentate ca o opțiune sănătoasă și rapidă pentru micul dejun, însă analiza nutrițională dezvăluie o realitate mai puțin favorabilă. Multe dintre acestea conțin adaosuri artificiale de vitamine și minerale, despre care experții spun că nu garantează îmbunătățirea sănătății, ba chiar, dimpotrivă. Profesorul Marion Nestle de la Universitatea din New York subliniază în cartea sa Food Politics că „adăugarea din ce în ce mai frecventă de vitamine și minerale” poate avea efecte negative dacă este realizată în exces.
Câteva concluzii în urma analizei cerealelor de mic dejun de pe piață:
– Cerealele crocante cu caramel și alune au fost apreciate pentru textura aerată, dar conținutul ridicat de zahăr le face o opțiune ocazională.
– Biscuiții cu cereale oferă mai multe fibre și proteine decât alte produse, dar includ și ingrediente ultra-procesate, precum malț de orz sau grăsimi trans.
– Cerealele cu cacao, deși preferate de consumatori, conțin malț de orz, ceea ce le plasează tot în categoria produselor ultra-procesate.
– Cerealele cu aromă de miere, deși crocante, au fost descrise ca nesățioase și având un conținut ridicat de zahăr.
– Produsele promovate ca „bogate în fibre” nu sunt întotdeauna o alegere ideală, deoarece unele conțin cantități mari de zahăr, provenit inclusiv din fructe uscate.
În lipsa unui sistem de etichetare unitar care să ofere indicații intuitive legate de produse, consumatorii pot lua decizii informate verificând lista ingredientelor. Recomandările generale ale nutriționiștilor indică evitarea următoarelor tipuri de produse:
– care conțin cantități mari de zahăr și sare
– care conțin aditivi precum malț de orz, fructoză, ulei de palmier
– care conțin arome artificiale și agenți antiaglomeranți
Alternativele echilibrate în materie de cereale dimineața rămân ovăzul simplu, sub oricare dintre formele existente în comerț.
