Un sindicat agricol din Franța cere interzicerea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole și forestiere; o revendicare asemănătoare au formulat și fermierii din vestul României

Un sindicat agricol din Franța cere interzicerea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole și forestiere; o revendicare asemănătoare au formulat și fermierii din vestul României Un sindicat agricol din Franța cere interzicerea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole și forestiere; o revendicare asemănătoare au formulat și fermierii din vestul României

Confederația Țărănească din Franța a atacat din nou agrovoltaismul și a cerut acum câteva zile interzicerea acestei tendințe în agricultură, potrivit presei agricole franceze.  

”Fără Agrovoltaism!” este sloganul Confederației Țărănești, formulat într-un comunicat de presă emis luni, 15 ianuarie 2024, cu o zi înainte să se încheie consultarea publică privind o lege a agrovoltaismului, dezbaterea fiind lansată la sfârșitul lunii decembrie 2023. 

Sindicatul agricol francez a spus în comunicat: „De facto cerem interzicerea parcurilor fotovoltaice și a instalațiilor agrovoltaice pe toate terenurile agricole și forestiere”.

Un cuplaj între solar și agricol „incompatibil”

Sindicatul, care susține că apără veniturile țărănești și instalarea în agricultură, s-a retras din dezbaterile generale, încă din vara trecută, acuzând că decretul  aflat pe atunci în faza de proiect legiferează ”vânzarea sectorului agricol către marile companii energetice”. Agrovoltaismul pare „atractiv” la prima vedere prin furnizarea de venituri suplimentare fermierilor ( agrovoltaismul presupune continuarea activității agricole pe terenul unde au fost instalate panourile fotovoltaice, acestea fiind amplasate la o înălțime mai mare decât în cazul parcurilor fotovoltaice, permițând astfel utilizarea mai departe a pășunii sau a terenului cultivat cu culturi legumicole sau horticole sub panourile respective, n.m. ), spune organizația sindicală respectivă, dar reclamă o incompatibilitate în cuplarea producției solare cu producția agricolă.

Tot conform Confederației Țărănești, ”efectele perverse” ale agrovoltaismului sunt multiple, precum artificializarea pământului, competiția între producția de energie și alimente, precaritatea arendelor rurale sau atacul la biodiversitate. „Amplasarea panourilor fotovoltaice pe acoperișuri și pe spații artificiale este în mare măsură suficientă pentru a satisface cererea de energie electrică regenerabilă, așa cum a demonstrat Ademe”, subliniază Confederația Țărănească. Sindicatul dorește, astfel, ca planul de dezvoltare a energiei regenerabile să se concentreze pe zone și acoperișuri artificiale.

În mod curios, fermierii protestatari din vestul țării, care au permisiunea din partea primăriei Timișoara să organizeze un miting chiar în centrul orașului, cu tractoarele, au printre revendicări una asemănătoare cu a sindicatului agricol francez: ”Restricții pentru panourile fotovoltaice”, potrivit unei postări de astăzi pe pagina revistei Ferma. 

În România, este permisă înființarea de parcuri fotovoltaice pe terenurile agricole, cu excepția celor de categoria I și II. 

Un sindicat agricol din Franța cere interzicerea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole și forestiere; o revendicare asemănătoare au formulat și fermierii din vestul României

Comentarii

  1. La nivelul Uniunii Europene există și mișcări pan-europene ale fermierilor mici, mișcări țărănești, ele fiind înfrățite cu altele, tot de mici dimensiuni din alte state europene. Astfel asociația Eco Ruralis din România, formată din țărani și țărance, este membră a unei mișcări anti-sistem, țărănești, la nivel european, Via Campesina.

    Cred că ne-am obișnuit prea mult cu COPA-COGECA, dar se uită că reprezintă interesele industriei agro-alimentare, ale marilor latifundiari, fermieri din Europa/România.

    “Populism, Neoliberalism and Agrarian Movements in Europe. Understanding Rural Support for Right-Wing Politics and Looking for Progressive Solutions” link https://bit.ly/3Sveg5k

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *