Un nou studiu arată că alimentele ultraprocesate pe bază de plante sunt legate de bolile de inimă și de moartea timpurie

studiu, alimente ultraprocesate, plante, boli ale inimii Sursa foto: PxHere

Vreți să vă reduceți riscul de a dezvolta boli cronice și să trăiți mai mult, ajutând în același timp planeta? Consumați o dietă bazată pe plante, spun experții. Asta înseamnă că puteți să vă umpleți farfuria cu macaroane cu brânză, pizza vegetariană congelată sau cartofi prăjiți de la fast-food și să mâncați o gogoașă sau trei la desert?

În timp ce toate aceste alegeri ultraprocesate pot fi fără carne, ele nu sunt lipsite de riscuri, a declarat Duane Mellor, dietetician înregistrat și cadru didactic senior la Aston Medical School din Birmingham, Marea Britanie, transmite CNN.

„Nu putem presupune întotdeauna că vegetalul înseamnă sănătos, deoarece, la urma urmei, zahărul este pe bază de plante”, a declarat Mellor într-un comunicat. „Multe alimente care nu conțin produse de origine animală, printre care se numără biscuiții, chipsurile, dulciurile și băuturile răcoritoare, sunt, din punct de vedere tehnic, pe bază de plante, dar nu ar fi considerate esențiale ca parte a unei diete sănătoase de către majoritatea oamenilor”, a adăugat el.

De fapt, consumul unor astfel de alimente pe bază de plante crește dramatic colesterolul rău și hipertensiunea arterială și poate duce la boli de inimă asociate și la moarte timpurie, potrivit unui nou studiu pe care autorii îl numesc „primul” care arată că alimentele vegetale ultraprocesate sunt asociate cu o creștere a riscului de boli cardiovasculare.

„Consumul de produse pe bază de plante poate fi benefic, acționând ca o protecție împotriva problemelor de sănătate, sau poate reprezenta un risc – totul depinde de nivelul de procesare a acestor alimente”, a declarat autorul principal al studiului, Renata Levy, cercetător în cadrul Centrului de cercetare epidemiologică în nutriție și sănătate de la Universitatea din São Paulo, cunoscut sub numele de Nupens/USP, din Brazilia.

Alimentele ultraprocesate sunt supuse mai multor procese industriale, cum ar fi încălzirea, fracturarea nutrienților și a proteinelor, modelarea și comprimarea, și au adăugate substanțe chimice pentru a modifica în mod cosmetic culoarea, mirosul, gustul și textura. Alimentele din această categorie sunt formulate pentru a fi hiper-palatabile pentru papilele gustative umane și sunt adesea extrem de convenabile, necesitând puțin sau deloc timp de pregătire.

Alimentele neprocesate includ fructe și legume proaspete, ouă și lapte. Alimentele cu procesare minimă includ ingrediente culinare, cum ar fi sarea, ierburile și uleiurile, precum și alimente precum conservele și legumele congelate care combină ingrediente culinare cu alimente neprocesate.

„Aditivii alimentari și contaminanții industriali prezenți în aceste alimente ar putea provoca stres oxidativ și inflamații, agravând și mai mult riscurile”, a declarat primul autor, Fernanda Rauber, cercetător la Nupens/USP.

Citește și Care sunt alimentele ultraprocesate pe care trebuie să le eviți cel mai mult, potrivit unui studiu făcut de-a lungul a 30 de ani

„Prin urmare, rezultatele noastre susțin orientarea către alegeri alimentare pe bază de plante care iau în considerare gradul de procesare pentru a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate cardiovasculară”, a declarat Rauber într-un comunicat.

Consumați plante proaspete și congelate cu procesare minimă

Studiul, publicat luni în revista The Lancet Regional Health – Europe, a utilizat date colectate din UK Biobank, un studiu longitudinal care include participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor. Peste 118.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani au răspuns la întrebări despre dieta lor. Aceste informații au fost ulterior legate de înregistrările spitalicești și de mortalitate privind dezvoltarea factorilor de risc cardiovascular.

Alimentele ultraprocesate din plante au crescut riscul de boli cardiovasculare cu 5%, în timp ce riscul de deces prematur a crescut cu 13%, a constatat studiul.

De asemenea, cercetătorii au constatat că fiecare înlocuire cu 10% a alimentelor ultraprocesate pe bază de plante cu plante proaspete, congelate sau minim procesate a scăzut riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 7%, oferind în același timp o reducere cu 13% a riscului de a muri din cauza bolilor de inimă.

Studiul a analizat, de asemenea, produsele din carne pe bază de plante, cum ar fi cârnații, nuggets și hamburgerii, care, prin însăși natura lor, se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate. Cu toate acestea, a fost greu de determinat cât de mult risc comportă aceste alimente, a declarat Peter Scarborough, profesor de sănătate a populației la Universitatea Oxford din Marea Britanie. El nu a fost implicat în acest studiu.

„Alternativele de carne pe bază de plante reprezintă doar 0,5% din toate alimentele ultraprocesate pe bază de plante incluse în această lucrare”, a declarat Scarborough într-un comunicat.

Mai mult de jumătate dintre alimentele ultraprocesate pe bază de plante studiate în lucrare au fost pâine, produse de patiserie, chifle, prăjituri și fursecuri ambalate.

„Prin urmare, este foarte dificil să se concluzioneze din această lucrare că alternativele la carne pe bază de plante sunt rele pentru sănătate”, a adăugat Scarborough.

În plus, o mare parte din ceea ce este raportat în lucrare este deja cunoscut, a declarat Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College London, care nu a fost implicat în studiu.

„Este bine acceptat faptul că dietele bine echilibrate pe bază de plante, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, sunt favorabile pentru sănătatea cardiovasculară, iar acestea pun deja accentul pe evitarea alimentelor nesănătoase, cum ar fi chipsurile, băuturile îndulcite cu zahăr, prăjiturile, biscuiții și dulciurile”, a spus el într-o declarație.

„Aceste din urmă alimente sunt nesănătoase, indiferent dacă sunt fabricate industrial sau artizanal”, a adăugat el.

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *