Un nou program de finanțare, demarat de guvernul italian, pentru agricultură și industrie – Tranziția 5.0/ Se pune accent pe sustenabilitate și reducerea impactului ecologic

tranzitie 5.0 Foto: Pixabay

Tranziția 5.0 în Italia este un program de finanțare lansat de guvernul italian pentru a stimula modernizarea și eficientizarea energetică a industriei și agriculturii, continuând inițiativa precedentă, Tranziția 4.0. Spre deosebire de Tranziția 4.0, care era concentrată pe digitalizare și automatizare, Tranziția 5.0 pune accent suplimentar pe sustenabilitate și reducerea impactului ecologic, scrie agricultura.it.

Măsurile din programul Tranziția 4.0 sunt încă active (proiectele pot fi finalizate până la 30 iunie 2026), însă noutatea constă în introducerea programului Tranziția 5.0. Noul program este activ de la 1 ianuarie 2024 (cu efect retroactiv) până la 31 decembrie 2025 (finalizarea proiectelor până la 28 februarie 2026).

„Tranziția 5.0 – a subliniat Miotti, reprezentant al Polo Tecnologico Alto Adriatico (PTAA), un centru de inovare și cercetare situat în regiunea Friuli-Venezia Giulia, Italia – reprezintă evoluția programului 4.0, adăugând o orientare puternică pe sustenabilitatea mediului și pe reducerea consumului de energie. Fondurile disponibile sunt substanțiale, însumând 6,3 miliarde de euro, și vor finanța investiții 4.0 integrate în proiecte de eficientizare energetică (3,7 miliarde de euro), sisteme de autoproducție și autoconsum din surse regenerabile (1,89 miliarde de euro) și formarea personalului pentru tranziția verde (630 milioane de euro)”.

Finanțările pot fi accesate, sub formă de credite fiscale, dar este necesară prezentarea unui proiect de inovare care să reducă consumul cu cel puțin 3% pe întregul proiect sau cu cel puțin 5% pe un proces specific.

„Procentele de finanțare – a afirmat cercetătorul – sunt atractive și variază între 35% și 45% pentru investiții de până la 2,5 milioane de euro, între 15% și 25% pentru investiții între 2,5 și 10 milioane de euro, și între 5% și 15% pentru investiții între 10 și 50 de milioane de euro. Însă trebuie menționat că procesul birocratic este complex și necesită un certificat energetic anterior proiectului, care să arate situația inițială, și un certificat emis la finalul proiectului, care să arate situația finală și economia de energie obținută”.

Există diferențe notabile între Tranziția 4.0 și 5.0. Creditul fiscal în Tranziția 5.0 poate fi acordat într-o singură tranșă, iar pentru costurile de certificare se poate oferi un ajutor de până la 10.000 de euro, aspecte care nu erau prevăzute în 4.0. De asemenea, Tranziția 5.0 prevede o finanțare de până la 10% din valoarea bunurilor de echipamente pentru formare.

Procesul birocratic complex și „concurența” programului 4.0 au descurajat investițiile (mai puțin de 100 de milioane de euro în proiecte finanțate), dar în lunile următoare, odată cu o clarificare mai amplă a modului de operare, este de așteptat o accelerare a cererilor. Există însă unele restricții. De exemplu, pentru tractoare. „Doar cele care trec de la standardul de emisie Stage I la Stage V pot accesa facilitățile Tranziției 5.0. Este mai simplu – a concluzionat consultantul Mimit Marco Belardi – să obții finanțare pentru echipamentele inovatoare, unde ca parametru de referință pentru reducerea consumului se utilizează consumul tractorului”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *