S-a deschis la Rimini cea de a 46 ediție a marelui târg internațional Sigep dedicat sectorului coferărie și gelaterie, care în ultimii ani s-a extins și spre sectorul panificației artizanale, pizza și cafea. Sunt prevăzute cinci zile de manifestări și evenimente organizate în cadrul târgului organizat pe o suprafață expozițională de 138.000 de metri pătrați și programat să se încheie miercuri, 22 ianuarie. Participă 1300 de expozitori și și-au anunțat prezența peste 3000 de buyer internaționali și s-a bucurat de prezența, la deschidere, a ministrului italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
30% din înghețata de glob este producție italiană
În acest an, invitat de onoare este Arabia Saudită, această zonă geografică fiind cea pe care se concentrează interesul comercial al acestui sector al agrifood din Italia. „Astăzi, Sigep este un târg internațional care așează Rimini în centrul unui network global, o rețea care ne reprezintă în lume grație societății grupului nostru, Sigep Asia la Singapore, Sigep China la Shenzen. Manifestarea s-a născut în 1980 cu obiectivul de a susține activitatea estivală a producătorilor artizanali. Atunci, erau 180 de expozitori, iar târgul ocupa un spațiu egal cu un pavilion de astăzi”, a spus un reprezentant al organizatorilor, pentru a sublinia și importanța economică a sectorului la ora actuală. Doar la categoria înghețată/gelato, datele oficiale indică o cifră de afaceri de 11 miliarde de euro la nivel global, pe un continuu trend ascendent în ultimii ani. Din care, scrie cotidianul Corriere della Romagna, 30% provine din Italia.
Printre punctele cele mai de interes ale ediției, după cum relatează ziarul La Repubblica, capitolele tehnologie și sustenabilitate. Cum este, de exemplu, refrigerarea mecanică, ce evită compresiunea și expansiunea gazului freon. Această mini-revoluție în direcția sustenabilității, gata de a fi produsă la nivel industrial, a fost anunțată de Alessandro Pastore, profesor universitar la Bologna Business și cofondator Camfrigde, o societate spin off a universității Cambridge din Marea Britanie.
Înghețata albastră cu spirulină
Ca noutate absolută a anului legat de gust, o înghețată albastru deschis, Paw Patrol, gândit să atragă și copii prin tonalitățile sale de culoare, obținută din extract de spirulină, fără conservanți și coloranți. Sau, inevitabil, înghețată Dubai, născută din aceeași combinație, ciocolată și fistic.
O alta, pe modelul combinației caramel cu sare, vine din urmă cea dintre caramel și miso, un preparat specific gastronomiei asiatice, cu concentrație intensă de umami.
Printre ele, conform sitului oficial al mainfestării sigep.it, câștigă mult teren aroma unui fruct deloc apreciat la adevărata lui valoare în România: vișinele. Și asta, pentru că în general sunt pe val gusturile intense, adesea combinații de dulce cu picant sau dulce cu acrișor. Ele se înscriu în trendurile generale ale sectorului agrifood și atrag în special categoria de public tânăr, care caută experiențe senzoriale inedite.