Tirzepatida, medicamentul care susține că va detrona Ozempic. Ultimele studii spun că este extrem de eficient pentru pierderea în greutate, în special în cazul femeilor

tirzepatida Sursa foto: Pexels
Tirzepatida este un medicament utilizat pentru tratarea diabetului și pierderea în greutate la persoanele cu obezitate. De când acest medicament a fost introdus la nivel global, echipele de cercetători din diverse entități studiază posibilele efecte asupra organismului, atât pozitive, cât și negative. Astăzi există noi concluzii, scrie LaRazon.

Femeile beneficiază și mai mult decât bărbații de pierderile în greutate oferite de acest medicament, potrivit studiilor clinice din programul SURMOUNT, prezentată la ultimul congres al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului. În toate studiile clinice analizate, femeile au obținut scăderi mai mari în greutate cu tratamentul cu tirzepatidă comparativ cu bărbații. Ele au înregistrat pierderi de greutate de până la 24,6%, în timp ce bărbații au ajuns la 18,1%.

Această cercetare evidențiază beneficiile tirzepatidei la ambele sexe, cu un accent special pe femei. De aceea, Dr. Miriam Rubio de Santos, director medical al departamentului de Diabet și Obezitate de la Lilly Spania, firma care comercializează medicamentul în acastă țară, afirmă că „deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul prin care femeile pot experimenta o reducere mai mare în greutate în aceste studii, această subanaliză este foarte interesantă pentru că permite studierea modului în care medicamentul acționează într-o populație frecvent subreprezentată, cum sunt femeile”.

Cercetătorii acestei analize au examinat schimbarea procentuală medie în greutatea corporală, în funcție de sex, până la săptămâna 72 sau săptămâna 88 din studiile SURMOUNT. La momentul distribuirii aleatorii, greutatea corporală medie a femeilor era între 79,6 și 99,8 kg, iar indicele de masă corporală (IMC) între 30,1 kg/m² și 38,2 kg/m². Greutatea medie a bărbaților era între 98,6 și 115,2 kg, iar IMC-ul mediu între 31,4 kg/m² și 37,6 kg/m².

Vezi detalii

Pe lângă diferențele de pierdere în greutate între sexe, aceste studii clinice au demonstrat că pierderea în greutate a fost semnificativ mai mare cu tratamentul cu tirzepatidă, atât la bărbați, cât și la femei, comparativ cu placebo, cu o reducere între -11,5% și -27,6% la femei și între -8,8% și -18,9% la bărbați. De asemenea, femeile care au participat la studii au raportat mai multe efecte adverse legate de simptomele gastrointestinale (în principal greață și vărsături) decât bărbații.

Prevalența obezității și rezultatele tratamentului pot diferi între bărbați și femei din cauza unor factori fiziologici, socioculturali și de mediu. Tirzepatida, un agonist al GIP și GLP-1 care se administrează o dată pe săptămână, și-a dovedit eficacitatea în reducerea greutății la adulții cu obezitate sau supraponderali, cu cel puțin o comorbiditate legată de greutate, cu sau fără diabet de tip 2.

Cele patru studii clinice SURMOUNT analizate în acest articol au studiat eficacitatea și siguranța tirzepatidei în comparație cu placebo, pe o perioadă de 72 sau 88 de săptămâni, implicând 4.677 de adulți cu obezitate sau suprapondere și cel puțin o comorbiditate legată de greutate (2.999 femei și 1.678 bărbați). Obiectivul acestui subanaliză a fost să verifice dacă efectele de reducere a greutății ale tirzepatidei variază în funcție de sexul participanților. Toți participanții au primit aleatoriu o doză de medicament (5, 10 sau 15 mg) sau placebo.

Ce este tirzepatida?

Tirzepatida este un agonist al receptorilor de GIP (polipeptid insulinotropic dependent de glucoză) și al receptorilor de GLP-1 (peptid similar glucagonului-1) administrat săptămânal. Este o moleculă unică ce activează receptorii GIP și GLP-1, care sunt hormoni incretinici. Atât receptorii GIP, cât și GLP-1 se găsesc în zone ale creierului uman esențiale pentru reglarea apetitului.

S-a demonstrat că tirzepatida reduce aportul alimentar și modulează utilizarea grăsimilor. Utilizarea tirzepatidei este aprobată ca tratament pentru diabetul de tip 2 sau pentru controlul greutății la persoanele cu suprapondere și cel puțin o complicație asociată greutății sau obezității.

De asemenea, se află în cercetare ca tratament potențial pentru persoane cu obezitate și/sau supraponderale cu insuficiență cardiacă, apnee obstructivă în somn și steatohepatită asociată disfuncției metabolice. Sunt în desfășurare și studii privind utilizarea tirzepatidei la persoane cu boală renală cronică și în morbiditatea/mortalitatea asociată obezității.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *