Organizația de protecție a consumatorilor Consumer Reports a descoperit că percloratul, o substanță chimică utilizată în combustibilul pentru rachete, materiale plastice și airbaguri, este prezentă și în diverse alimente și produse de la supermarket, transmite publicația FoodDive.
Testele lor au relevat niveluri măsurabile de perclorat în 67% din 196 de mostre prelevate din 63 de produse alimentare din magazine și 10 produse de tip fast food, cu niveluri variind de la puțin peste două părți la un miliard (ppb) până la 79 ppb. Deși nu au fost detectate niveluri periculos de ridicate, unele alimente conțineau suficient perclorat încât mai multe porții ar putea duce la niveluri potențial periculoase.
Percloratul a fost monitorizat timp de decenii din cauza prezenței sale în alimente și apă. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a stabilit un nivel sigur de expunere la 0,7 micrograme pe kilogram de greutate corporală pe zi, în timp ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit un prag de jumătate din această cantitate. Dozele mari de perclorat pot perturba funcția tiroidiană, afectând metabolismul la adulți și dezvoltarea sistemului nervos central la nenăscuți și sugari.
Cele mai mari niveluri de perclorat au fost găsite în alimentele pentru bebeluși și copii (19,4 ppb), urmate de fructe și legume (9,3 ppb), produse de panificație și cereale (6,9 ppb), produse lactate (6,2 ppb) și produse din carne (5,3 ppb). Ambalajele au influențat, de asemenea, nivelurile de perclorat, alimentele din recipiente de plastic având cele mai ridicate niveluri.
În ciuda acestor descoperiri, Consumer Reports a declarat că niciunul dintre alimentele testate nu a depășit limitele zilnice sugerate de EPA sau EFSA.