Studiu: Un acid gras omega-6, cunoscut sub numele de acid arahidonic, poate reduce riscul de tulburare bipolară / Alimentele în care se găsește

omega-6, acid arahidonic, tulburare bipolara, studiu Sursa foto: Pixabay/geralt

Un nou studiu publicat în Biological Psychiatry relevă o potențială legătură între niveluri mai ridicate de acid arahidonic, un acid gras polinesaturat omega-6, și un risc redus de tulburare bipolară, transmite PsyPost. Constatările sugerează că intervențiile asupra regimului alimentar sau a stilului de viață care vizează nivelurile de acid arahidonic ar putea contribui la reducerea riscului de a dezvolta această tulburare.

Tulburarea bipolară se caracterizează prin episoade recurente de manie și depresie, având un impact grav asupra vieții celor afectați. Cauzele exacte ale tulburării bipolare rămân neclare, dar se știe că aceasta are o componentă genetică puternică. Studii anterioare au evidențiat rolul potențial al metaboliților – molecule mici implicate în metabolism – în tulburările psihiatrice. Cercetătorii și-au propus să identifice metaboliți specifici care ar putea influența cauzal riscul de tulburare bipolară, deschizând potențial noi căi de prevenire și tratament.

Cercetătorii au utilizat o metodă numită randomizare mendeliană, care folosește variantele genetice ca instrumente pentru a deduce relațiile cauzale dintre expuneri (în acest caz, nivelurile de metaboliți) și rezultate (tulburarea bipolară). Aceștia au analizat date genetice din studii de asociere la nivel de genom (GWAS) de mari dimensiuni care acoperă 913 metaboliți la peste 14.000 de persoane europene și date despre tulburarea bipolară de la peste 413.000 de participanți, inclusiv 41.917 diagnosticați cu tulburare bipolară.

Concentrându-se pe variantele genetice asociate cu metabolismul lipidic, cercetătorii au identificat un grup de gene (FADS1/2/3) care codifică enzimele implicate în sinteza acidului arahidonic din acid linoleic, un alt acid gras omega-6. Aceștia au examinat nivelurile de diferiți metaboliți din sânge și asocierile lor genetice cu riscul de tulburare bipolară.

Studiul a scos la iveală 33 de metaboliți asociați cu tulburarea bipolară, dintre care majoritatea erau lipide. O constatare cheie a fost aceea că o predispoziție genetică la niveluri mai ridicate de lipide care conțin acid arahidonic a fost legată de un risc mai scăzut de tulburare bipolară. În schimb, niveluri mai ridicate de lipide care conțin acid linoleic au fost asociate cu un risc mai mare.

Acidul arahidonic, prezent pe scară largă în organism și în creier, contribuie la sănătatea membranelor celulare și este esențial pentru dezvoltarea creierului infantil. Acesta poate fi obținut direct din alimente precum carnea și fructele de mare sau sintetizat din acidul linoleic care se găsește în nuci, semințe și uleiuri.

De asemenea, cercetătorii au observat că grupul de gene FADS1/2/3 mediază relația dintre tulburarea bipolară și nivelul lipidelor. Acest cluster este crucial pentru metabolismul lipidic, evidențiind un mecanism genetic prin care nivelurile de acid arahidonic ar putea influența riscul de tulburare bipolară.

„În mod intrigant, am observat un model prin care o predispoziție genetică la niveluri mai ridicate de lipide care conțin o catenă laterală de acid arahidonic a fost asociată cu un risc mai scăzut de tulburare bipolară, în timp ce invers a fost valabil pentru lipidele care conțin o catenă laterală de acid linoleic. Deoarece acidul arahidonic este sintetizat din acid linoleic în ficat, acest lucru sugerează căile de sinteză a acidului arahidonic sunt importante pentru tulburarea bipolară”, a declarat autorul studiului, David Stacey, de la Universitatea din Australia de Sud și Institutul de Sănătate și Cercetare Medicală din Australia de Sud.

„Din câte știm, al nostru este primul studiu care evidențiază un potențial rol cauzal între acidul arahidonic și tulburarea bipolară. Vor fi necesare studii preclinice și studii controlate randomizate pentru a determina valoarea preventivă sau terapeutică a suplimentelor de acid arahidonic, poate cu un accent deosebit pe persoanele cu o cale de sintetizare a acidului arahidonic compromisă sau cu surse alimentare naturale sărace.”

„Constatările noastre susțin, de asemenea, potențiale căi pentru intervenții de precizie în domeniul sănătății axate pe nutriția la începutul vieții pentru a se asigura că sugarii și copiii primesc suficient acid arahidonic și alți acizi grași polinesaturați pentru a sprijini dezvoltarea optimă a creierului, ceea ce poate reduce, de asemenea, riscul de tulburare bipolară”, a adăugat Stacey.

Deși rezultatele sunt promițătoare, studiul are mai multe limitări. În primul rând, rezultatele se bazează pe date genetice de la persoane de origine europeană, astfel încât aplicabilitatea la alte populații este incertă. În al doilea rând, studiul se bazează pe asociații genetice, care, deși sunt solide, nu țin cont de toți factorii potențiali de mediu și de stil de viață care influențează tulburarea bipolară.

Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe replicarea în diverse populații și pe explorarea în continuare a mecanismelor prin care acidul arahidonic influențează tulburarea bipolară. Studiile preclinice și studiile controlate randomizate sunt necesare pentru a determina potențiala valoare preventivă sau terapeutică a suplimentelor de acid arahidonic, în special pentru persoanele cu variații genetice care afectează capacitatea lor de a sintetiza acidul arahidonic.

În plus, cercetările privind impactul nutriției din primii ani de viață asupra dezvoltării creierului ar putea oferi informații despre modul în care asigurarea unui aport adecvat de acid arahidonic și de alți acizi grași polinesaturați la sugari și copii ar putea reduce riscul de tulburare bipolară. Acest lucru ar putea duce la intervenții de precizie în domeniul sănătății adaptate la profilurile genetice individuale, îmbunătățind rezultatele în materie de sănătate mintală de la o vârstă fragedă.

În ciuda limitărilor, studiul marchează un pas înainte semnificativ în înțelegerea interacțiunii complexe dintre genetică, metabolism și sănătatea mintală.

„Acidul arahidonic este, de obicei, un acid gras omega-6 prezent pe scară largă în organism și în creier, care contribuie la sănătatea membranelor celulare. Acest studiu reprezintă un pas înainte fascinant în efortul de a dezvolta biomarkeri sanguini ai riscului de tulburare bipolară, în special la acei pacienți cu tulburare bipolară și variații genetice de risc în grupul de gene FADS1/2/3”, a declarat John Krystal, editorul revistei Biological Psychiatry.

Sursa foto: Pixabay/geralt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *