Persoanele preocupate de greutatea lor apelează adesea la produse îndulcite artificial pentru o doză de dulce fără calorii sau cu puține calorii, însă această strategie ajută cu adevărat la gestionarea greutății? Un nou studiu aduce vești bune pentru acești oameni. Cercetarea, cunoscută sub numele de „Proiectul Dulce”, a constatat că persoanele care au pierdut rapid în greutate și care au înlocuit apoi alimentele și băuturile zaharoase cu cele care conțin îndulcitori și potențiatori de îndulcire au continuat să piardă în greutate timp de un an, transmite publicația Health.
Cercetătorii, care își vor prezenta concluziile la Congresul european privind obezitatea din luna mai a acestui an, au descoperit, de asemenea, o legătură între consumul de îndulcitori și îmbunătățirea stării de spirit, creșterea satisfacției alimentare și reducerea poftei de dulciuri.
În plus, ingerarea alternativelor la zahăr nu a părut să crească riscul de diabet de tip 2 sau de boli de inimă.
Constatările contrastează cu o analiză sistematică realizată în 2023 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a concluzionat că îndulcitorii artificiali cresc într-adevăr șansele de a dezvolta aceste afecțiuni cronice și că înlocuirea produselor zaharoase cu cele îndulcite artificial nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Pe baza cercetărilor sale, agenția a recomandat să nu se consume îndulcitori artificiali pentru pierderea în greutate.
Anne Raben, profesor la departamentul de nutriție al Universității din Copenhaga, care a condus noul studiu, a declarat că „menținerea greutății după pierderea în greutate este dificil de realizat, iar constatările noastre susțin utilizarea de îndulcitori care se găsesc în multe alimente și băuturi din întreaga lume ca alternative la produsele îndulcite cu zahăr pentru a ajuta la gestionarea controlului greutății la adulții cu exces de greutate”.
Cum pot afecta îndulcitorii pierderea în greutate
Pentru studiul de un an, cercetătorii au recrutat aproape 350 de adulți care erau supraponderali sau obezi, precum și aproape 40 de copii considerați supraponderali. În primele două luni ale studiului, echipa i-a instruit pe participanții adulți să urmeze o dietă hipocalorică menită să îi ajute să piardă cel puțin 5% din greutate. Copiilor participanți le-au cerut să își mențină greutatea.
Apoi, au împărțit participanții în două grupuri. Un grup a urmat o dietă cu mai puțin de 10% din calorii provenind din alimente și băuturi cu adaos de zahăr, care nu includea produse cu îndulcitori artificiali. Celălalt grup a urmat același plan alimentar, dar li s-a permis să consume produse îndulcite artificial.
În timpul studiului, participanții au completat chestionare despre dieta lor, obiceiurile alimentare, activitatea fizică și calitatea vieții. De asemenea, cercetătorii le-au urmărit greutatea, măsurile corporale și markerii pentru diabet și boli de inimă.
După zece luni, oamenii de știință au constatat că adulții din grupul care consumă îndulcitori au pierdut în greutate, erau mai mulțumiți de dieta lor, aveau o stare de spirit mai pozitivă și mai puține pofte decât participanții din celălalt grup. Adulții din grupul care nu puteau consuma îndulcitori au pierdut, de asemenea, în greutate, dar nu la fel de mult ca omologii lor care consumau îndulcitori.
„Utilizarea îndulcitorilor hipocalorici în gestionarea greutății a fost pusă sub semnul întrebării, în parte din cauza legăturii dintre utilizarea lor și creșterea aparentă în greutate în studiile observaționale”, a declarat, într-un comunicat, coautorul Jason Halford, doctor în psihologie, șeful Școlii de Psihologie a Universității din Leeds și președintele Asociației Europene pentru Studiul Obezității. „Cu toate acestea, devine din ce în ce mai evident că nu este cazul în studiile pe termen lung”, a adăugat el.
Singura constatare pentru copiii participanți a fost că înlocuirea alimentelor și băuturilor zaharoase cu produse îndulcite a fost benefică pentru copiii cu niveluri ridicate de alimentație necontrolată. Analiza nu a arătat un risc sporit de diabet sau de boli de inimă în niciunul dintre grupuri.
Cercetătorii au remarcat unele limitări ale studiului, inclusiv numărul mic de copii participanți și testarea îndulcitorilor în mod colectiv, fără a face distincție între tipurile individuale. Mai mult, majoritatea participanților au fost femei cu un nivel de educație mai ridicat.
Siguranța îndulcitorilor
Studii anterioare au sugerat că zaharurile false ar putea provoca probleme cardiovasculare și diabet. Deși cercetătorii nu știu cum s-ar putea întâmpla acest lucru, unii oameni cred că ar putea stimula pofta de zahăr sau că ar putea schimba microbiomul intestinal într-un mod care are un impact negativ asupra metabolismului, a declarat, pentru Health, Rekha Kumar, medic endocrinolog și fost director medical al American Board of Obesity Medicine.
Raben a menționat că majoritatea cercetărilor privind siguranța îndulcitorilor au provenit din studii pe animale care au folosit doze mult peste cantitățile consumate în mod obișnuit de oameni.
În ciuda recomandării OMS, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite nu și-a schimbat poziția cu privire la îndulcitori. Agenția a constatat că îndulcitorii sunt în general recunoscuți ca fiind siguri, a declarat, pentru Health, Sarah Hormachea, dietetician înregistrat la Nourish.
Experții intervievați sunt de acord că, în acest moment, beneficiile înlocuitorilor de zahăr depășesc orice potențial dezavantaj.
„Există mult mai multe riscuri pentru sănătate asociate cu supraponderabilitatea sau obezitatea decât cu consumul de îndulcitori artificiali”, a declarat Kylie Bensley, dietetician înregistrat și proprietar al Suluni Nutrition. „Dacă înlocuirea temporară a alimentelor și băuturilor îndulcite cu zahăr ajută o persoană să piardă în greutate, acest lucru este de preferat”, a mai spus dieteticianul.
Sursa foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya