Plasele roșii anti-insecte pentru agricultură oferă protecție mai ridicată împotriva dăunătorilor decât cele albe sau negre, reducând semnificativ consumul de insecticide, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
O echipă de cercetători din Japonia a analizat plase în mai multe culori pentru a vedea care sunt cele mai eficiente în ținerea la distanță a tripsului cepei de terenuri pe care a fost plantată ceapă galeză.
Cele mai eficiente au fost plasele roșii. Testele de pe câmp au arătat că acolo unde acestea au fost folosite, consumul de insecticide s-a redus cu 25-50% comparativ cu terenurile neacoperite. Totodată, studiul arată că s-a redus volumul de muncă pe terenurile protejate astfel.
În agricultură, insectele reprezintă o amenințare majoră. Insecticide sintetice sunt folosite cu succes împotriva lor, dar efectele negative asupra mediului sunt majore. Mai mult, acestea au dus la apariția unor insecte rezistente la substanțe.
În acest caz, cercetătorii s-au concentrat pe tripsul cepei, o insectă care a dezvoltat rezistență la insecticide. Aceasta afectează și alte tipuri de culturi agricole, precum cele de tutun, cartofi sau bumbac.
„Dezvoltarea unor metode avansate de combatere a dăunătorilor, care să nu se bazeze pe insecticide, este un aspect important pentru o agricultură durabilă”, transmit autorii studiului.