După o dezbatere intensă, un studiu concluzionează că alternativele pe bază de plante la carnea obișnuită sunt mai sănătoase pentru inimă, scrie sciencedaily.com. Deși există o variație importantă în conținutul și profilurile nutriționale ale alternativelor de carne pe bază de plante, aceste profiluri tind să reflecte un model alimentar sănătos pentru inimă. Un articol de revizuire a studiilor disponibile care compară direct impactul cărnii de origine vegetală cu cea de origine animală sugerează în mod constant că alternativele pe bază de plante îmbunătățesc factorii de risc cardiovascular.
Alternativele de carne pe bază de plante sunt produse alimentare pe bază de plante foarte procesate care înlocuiesc de obicei carnea în dietă. În Canada, cererea tot mai mare pentru alternative de carne pe bază de plante coincide cu recomandările de sănătate publică de a reduce consumul de alimente ultra-procesate. Aeasta impune necesitatea de a investiga implicațiile pe termen lung ale acestor produse asupra sănătății. Autorul principal, Matthew Nagra, Vancouver, Canada, spune: „Deși piața cărnii pe bază de plante a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani și tot mai mulți canadieni se bucură de burgeri pe bază de plante, surprinzător de puțin se știe despre modul în care aceste alternative de carne pot afecta sănătatea și, în special, riscul de boli cardiovasculare. Astfel, ne-am propus să revizuim literatura disponibilă pe această temă pentru a identifica ce se știe în prezent și pentru a oferi direcții pentru cercetări viitoare.”
Concluziile cercetărilor anterioare
Autorii articolului au revizuit cercetările publicate din 1970 până în 2023 despre alternativele de carne pe bază de plante, conținutul lor, profilurile nutriționale și impactul asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi nivelurile de colesterol și tensiunea arterială. Analiza lor arată:
- Există o variabilitate substanțială în conținutul și profilurile nutriționale ale alternativelor de carne pe bază de plante.
- În medie, alternativele de carne pe bază de plante tind să aibă un profil nutrițional mai sănătos pentru inimă decât carnea, deși conținutul ridicat de sodiu al unor produse poate fi îngrijorător.
- Alternativele de carne pe bază de plante au fost dovedite că îmbunătățesc unii factori de risc cardiovascular, inclusiv nivelurile de colesterol, în mai multe studii controlate randomizate.
- Alternativele de carne pe bază de plante nu au fost dovedite că ar crește tensiunea arterială, în ciuda conținutului ridicat de sodiu al unor produse.
- În prezent, există o lipsă de cercetări pe termen lung care să evalueze modul în care aceste alternative pot afecta riscul de a dezvolta un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
- În prezent, există puține cercetări despre sănătatea unor componente comune ale alternativele de carne pe bază de plante, cum ar fi glutenul vital de grâu (șeitan).
Autorii articolului de revizuire au fost surprinși să constate că există aproape o lipsă completă de cercetări despre glutenul vital de grâu, care este principala sursă de proteine încorporată în multe alternativele de carne pe bază de plante populare și relația acestui produs cu factorii de creștere a riscului cardiovascular.
Dr. Nagra continuă: „Mai mult, lipsa cercetărilor asupra rezultatelor cardiovasculare până în 2023 este șocantă, având în vedere că există studii controlate randomizate care evaluează factorii de risc încă din 1990. Este nevoie de cercetări mai detaliate, având în vedere consumul în creștere al alternativelor de carne pe bază de plante și lipsa noastră de cunoștințe despre modul în care aceste produse impactează riscul.”
Concluziile studiului specialiștilor canadieni
Într-un editorial însoțitor al studiului, J. David Spence, profesor emerit de neurologie și farmacologie clinică la Western University și director al Centrului de Cercetare pentru Prevenirea Accidentului Vascular Cerebral și Aterosclerozei, Robarts Research Institute, notează: „Într-o revizuire excelentă a alternativelor de carne pe bază de plante, Nagra și colaboratorii săi se concentrează pe reducerea factorilor de risc cardiovasculari și efectele diverselor componente dietetice individuale asupra riscului cardiovascular.”
Cu toate acestea, profesorul Spence subliniază că: „Ceea ce contează cu adevărat nu este efectul componentelor individuale ale unei diete, nici efectul dietei asupra factorilor de risc cardiovascular. Ceea ce este important este efectul dietei asupra riscului real de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Majoritatea medicilor subestimează în mod semnificativ beneficiul cardiovascular al dietei și acordă prea puțină importanță dietei în gestionarea pacienților cu risc crescut de evenimente cardiovasculare.”
Autorul principal al recenziei, Ehud Ur, profesor în Divizia de Endocrinologie și Metabolism, Universitatea British Columbia, Vancouver, Canada, concluzionează: „Pentru cei care doresc să-și reducă aportul de carne, mai ales dacă este carne roșie, înlocuirea acesteia cu alternativele de carne pe bază de plante este probabil o alegere sănătoasă pentru inimă. Pentru cei care deja își limitează aportul de carne, alternativele de carne pe bază de plante pot fi integrate într-un model alimentar sănătos ca o sursă excelentă de proteine. Totuși, poate fi benefic să alegeți opțiuni cu un conținut mai redus de grăsimi saturate și sodiu dacă le consumați regulat.”
În final, Dr. Spence adaugă o notă de precauție cu privire la implicațiile dietetice ale consumului de ouă, spunând: „Persoanele cu risc de boli cardiovasculare ar trebui să limiteze aportul de carne și să evite gălbenușul de ou, astfel încât înlocuitorii de carne pe bază de plante și înlocuitorii de ouă sunt utili pentru pacienții care doresc să-și reducă riscul cardiovascular. Efectul lor în reducerea riscului cardiovascular real este, fără îndoială, mult mai mare decât efectul lor asupra factorilor de risc cardiovasculari.”
Mai multe despre alimentele pe bază de plante citește aici.
Cineva spunea ca daca in lista de ingrediente al unui produs se gasesc unele care nu le ai in frigider sau camara ar trebuie sa nu le consumi. Nu trebuie sa uitam ca aceste alimente pe baza de “plante” sunt destul de procesate sau chiar ultraprocesate.