Dietă mediteraneană și nu prea, în Spania. Jumătate dintre spanioli afirmă că au consumat și consumă alimente ultraprocesate în mod regulat, potrivit EFEAgro, care citează un studiu realizat de o firmă producătoare și importatoare de fructe. Compania a realizat un sondaj printre 2.000 de persoane din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, pentru a cunoaște mai bine obiceiurilor alimentare ale spaniolilor.
Conform studiului a rezultat că, deși respondenții sunt preocupați de ceea ce mănâncă și prioritizează în „multe ocazii” produsele sănătoase, anumite alimente „mai puțin nutritive” își găsesc, de asemenea, loc în dieta lor.
Rezultatele raportului au reflectat că șase din zece spanioli cred că alimentația lor este “foarte” sau “destul de sănătoasă” și mai mult de jumătate se consideră bine informați despre nutriție și alimentația echilibrată.
Majoritatea respondenților asigură că analizează valoarea nutrițională a alimentelor și citesc etichetele nutriționale înainte de a cumpăra, o informație de o relevanță specială, având în vedere că jumătate dintre consumatori afirmă că acesta este un factor decisiv de cumpărare.
Studiul a ținut cont și de utilizarea noilor tehnologii în formarea dietei, iar 38% dintre participanți au menționat că folosesc aplicații nutriționale pentru a se informa.
Produse proaspete și ultraprocesate
Conform rezultatelor, șapte din zece spanioli prioritizează întotdeauna sau aproape întotdeauna produsele proaspete în viața de zi cu zi, în special cei cu vârsta peste 25 de ani și femeile, au detaliat reprezentanții companiei.
Pe categorii, legumele, zarzavaturile și fructele reprezintă produsele prioritare în coșul de cumpărături, urmate de ouă, lapte și derivate.
Pe comunități autonome, andaluzii și catalanii sunt cei care consumă cel mai mult fructele, iar madrilenii sunt cei care țin cel mai puțin cont de produsele proaspete.
56% dintre respondenți recunosc că au consumat și consumă mâncare ultraprocesată și 61% produse de patiserie, Trei din cinci persoane mănâncă dulciuri zilnic, în special cei sub 35 de ani.
În ceea ce privește tendințele cele mai relevante în alimentație, raportul a subliniat importanța micului dejun pentru respondenți, considerat cea mai importantă masă a zilei.
În ceea ce privește planificarea meselor prin “batch cooking”, o tehnică care constă în prepararea mai multor mese într-o singură sesiune pentru mai multe zile din săptămână, 48% dintre respondenți s-au declarat adepți.