Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta, iar planul nostru este ca, până în 2027, să ajungem la 2,7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală de irigaţii, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, transmite Agerpres.
„Am avut o întâlnire foarte bună cu formele asociative din agricultură pentru a pregăti campania de irigaţii pentru anul 2025. Sunt foarte multe aspecte de discutat în cadrul acestor şedinţe pe care urmează să le avem. Sunt lucruri legate de parte energetică unde împreună cu domnul ministru Burduja, în perioada următoare, punctual, pe problemele pe care le-au ridicat fermierii din formele asociative, dar şi foarte mulţi din sectoarele de vegetal, zootehnie şi industria alimentară, le vom rezolva împreună cu distribuitorii.
Pe de altă parte, am avut o întâlnire foarte bună şi pe partea de mediu, pentru că Ministerul Agriculturii prin programele pe care le implementează, atât din fonduri de la bugetul de stat, dar şi prin programele din Planul Naţional Strategic 2023-2027, sunt foarte multe proiecte semnate, contracte, şi în perioada următoare trebuie să intre în implementare. Toate aceste proiecte au nevoie de autorizaţii, de avize de mediu, au nevoie de avize pe parte electrică. Vrem ca aceste proiecte să nu mai fie întârziate şi să fie deblocate foarte rapid”, a afirmat Barbu.
Planuri, până în 2027
Ministrul de resort a menţionat, totodată, că, în privinţa sistemul de irigaţii din țară, planul autorităţilor este ca, până în 2027, să fie irigate 2,7 milioane de hectare de terenuri agricole.
„Anul acesta, aşa cum am promis împreună, în această coaliţie, dar şi la nivel de Guvern, sistemul de irigaţii din România se va extinde. Lucrul acesta a fost confirmat şi până în momentul de faţă şi din datele Eurostat, care ieri au fost date, România a devenit principalul exportator de porumb în Uniunea Europeană. Este pe primul loc în anul 2024 şi bineînţeles am ajuns la 1,4 milioane de hectare irigate în sistemul naţional de irigaţii. Planul nostru, al Guvernului şi cred că şi al colegilor mei, este ca până în 2027 să ajungem la cele 2,7 milioane de hectare. Am luat din faşă, practic deblocarea acestor proiecte, pentru că sunt proiecte importante.
400 de milioane de euro din Programul Naţional Strategic pentru organizaţiile de udători, dar avem şi partea de investiţii în infrastructura principală de irigaţii gestionată de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, de 1,5 miliarde de euro. Practic, sunt proiecte vitale şi acolo unde sunt staţii electrice, acestea trebuie reabilitate, pentru ca randamentul pompelor, prin investiţiile pe care le avem în Hotărârea de Guvern cu privire la reabilitarea sistemului naţional de irigaţii este să reducem aceste costuri cu până la 35% prin schimbarea de agregate noi de pompare, dar şi partea de eficientizare în sistemul din staţii electrice, gestionate de către furnizorii din întreaga ţară”, a afirmat Barbu.
Discuții pentru obținere a avizelor
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut marţi o întâlnire de lucru, la sediul MADR, cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja pentru a discuta despre flexibilizarea procedurilor privind obţinerea de autorizaţii/avize/acorduri eliberate de cele două instituţii centrale şi de la structurile din teritoriu, precum şi despre identificarea aspectelor legislative care pot fi îmbunătăţite în contextul campaniei de irigaţii din 2025.