Are sens un sistem de tratare a apei domestice? Câte tipologii există și care dintre ele este mai eficient

toate sistemele de tratatare a apei potabile FOTO: Freepik

Se întâmplă să vedem sau să auzim de sisteme de tratare a apei domestice dar care este alegerea ideală? Ce sisteme există pe piață, cum funcționează și care sunt cele mai recomandate? Are sau nu sens să instalăm unul acasă și în ce condiții?

Actualmente, sistemele la dispoziție pe piață sunt de mai multe tipuri: dedurizatoare, filtre și sisteme de osmoză inversă. O anchetă a unei asociații pentru drepturile consumatorilor din Italia să clarifice în detaliu toate avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele.

Întrebările pe care trebuie să ți le pui înainte de a cumpăra un purificator

Apa care ajunge în casele noastre este potabilă și adecvată consumului alimentar pentru toți membrii familiei. Totuși, uneori, din cauza caracteristicilor sale organoleptice sau a conținutui său de reziduuri minerale, poate avea un gust mai puțin plăcut, de unde și decizia de a cumpăra produse care să îmbunătățească gustul și mirosul apei de la robinet.

Însă, înainte de a alege ce sistem să cumperi dintre cele disponibile pe piață, ar fi bine să înțelegi de ce vrei să tratezi apa de acasă. Iată câteva întrebări pe care ar trebui să ți le pui: De ce vreau să tratez apa de acasă? Este prea dură și vreau să protejez electrocasnicele? Pentru că nu-mi place gustul? Consider că o apă tratată este mai sănătoasă pentru băut? Caut un sistem doar pentru apa de băut sau și pentru apa menajeră, eventual pentru irigat grădina sau plantele din balcon?

Uneori, pentru a îmbunătăți gustul și mirosul apei de la robinet, este suficient să o lași să curgă puțin înainte de utilizare sau, în cel mai rău caz, este de ajuns o cană filtrantă din cele disponibile în comerț, sau chiar un aparat de carbogazificare, pentru cei care preferă apa carbogazoasă. De asemenea, înainte de a face orice achiziție care modifică caracteristicile chimice ale apei, este indicat să cunoști calitatea apei din locuința ta, printr-o simplă analiză la un laborator de specialitate.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Dacă însă ești hotărât să instalezi un sistem de tratare a apei, iată un tabel cu avantajele și dezavantajele diferitelor sisteme:

Sistem Caracteristici Pro Contra
Dedurizator cu rășini cu schimb ionic Reduce duritatea apei. Apa trece printr-o rășină care schimbă calciul (responsabil de duritate) cu ioni de sodiu. Tehnologie testată și eficientă. Transformă chimic apa. Ionii de calciu sunt înlocuiți cu sodiu/potasiu. Necesită reumplere cu sare pentru regenerarea rășinii. Aparat voluminos.
Dedurizator magnetic Un câmp magnetic aplicat pe conductă transformă calcarul în aragonit, care nu formează depuneri. Proces fizic pur, nu modifică compoziția apei. Dimensiuni reduse. Efectul nu este permanent; eficiență incertă.
Osmoză inversă Elimină urmele de pesticide, solvenți, metale, substanțe de dezinfectare. Reduce și duritatea apei. Eficient și compact. Util pentru apă potabilă. Elimină excesiv sărurile minerale. Cost mare. Irosire de apă.
Cărbuni activi Rețin moleculele organice mari responsabile de gust și miros neplăcut. Eficienți împotriva mai multor poluanți. Cost redus. Posibilă dezvoltare bacteriană. Ineficienți pentru nitrați și metale.

Sisteme pentru tratarea doar a apei de băut

Dacă vrei să tratezi doar apa de băut – pentru că nu îți place gustul sau nu mai vrei să cumperi apă îmbuteliată – nu este avantajos să instalezi un sistem pentru toată casa, fiind suficient unul care precede sau este atașat de robinet.

Filtre pentru robinet

Se montează direct pe robinet, conțin o un cartuș filtrant care trebuie înlocuit de regulă la 3 luni sau în funcție de model. Îmbunătățesc gustul prin eliminarea clorului, dar nu modifică compoziția chimică a apei (duritate, metale etc.).

Filtre cu cărbune activ sau compozite

Se instalează sub chiuvetă. Constau din mai multe filtre: unul pentru particule mari (pietriș, nisip), altul cu cărbune activ pentru clor. Unele sisteme includ sterilizare UV, necesară pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor pe filtre.

Filtre osmotice

Purificatoarele pe bază de osmoză inversă folosesc membrane pentru a reține impuritățile. Eficiente și testate, sunt folosite și în industria alimentară. Se montează de obicei sub chiuvetă, pentru tratarea apei de băut. Pe lângă avantajele certe, au însă și dezavantaje: unt:

– Elimină prea multe săruri minerale

– Membrana este delicată și costisitoare

– Se irosește multă apă: pentru 1 litru de apă filtrată, se aruncă 1–2 litri

De notat faptul că unele sisteme includ remineralizare, adică amestecul cu apă netratată pentru a menține duritatea recomandată.

Pe scurt, sistemele cu osmoză inversă sunt eficiente dar complexe și costisitoare, cu randament scăzut din cauza pierderilor de apă. Prețul variază: filtrele de robinet costă 80–200 euro, iar cele sofisticate cu instalare ajung până la 3.000 euro.

Sisteme pentru tratarea întregii ape menajere

Dacă vrei să tratezi toată apa din casă, ai nevoie de un sistem fix instalat pe întreaga rețea. Acestea sunt în special reprezentate de dedurizatoare, utile pentru a preveni depunerile de calcar pe robinete și instalații sanitare – dar nu sunt întotdeauna necesare.

Apa este considerată dură și formatoare de calcar dacă depășește nivelul a 30°f, așa zisele grade franceze de duritate. Nu este considerată periculoasă pentru sănătate, dar afectează electrocasnicele (boiler, țevi, mașini de spălat). Se instalează la intrarea apei în rețeaua casnică, iar tehnologiile disponibile la dispoziție pe piață sunt:

– Dedurizatoare cu rășini schimbătoare de ioni

– Anticalcar magnetici

– Dozatoare de polifosfați

Dedurizatoare cu rășini schimbătoare de ioni

Se montează de obicei lângă contorul de apă. Înlocuiesc ionii de calciu cu sodiu/potasiu. Sunt voluminoase, costisitoare și necesită sare pentru regenerare. Pentru cei cu dietă hiposodată, trebuie evaluată creșterea de sodiu, deci o precauție în plus de luat în considerare. Cost: 375–400 euro + 200–500 euro pentru instalare.

Dedurizatoare magnetice

Sun numite și sisteme electrofizice sau condiționatori electromagnetici. Modifică temporar structura cristalelor de calcar pentru a preveni depunerile. Nu schimbă compoziția chimică a apei. Eficiența este incertă. Preț: 10–35 euro (modele simple) până la 1.500 euro (modele avansate).

Dozatoare de polifosfați

Se montează înainte de boiler sau mașina de spălat. Sunt cele mai ieftine și protejează doar echipamentele care încălzesc apa. Nu se folosesc pentru apa de băut. Prețul începe de la 30–35 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *