Semnal de alarmă: 99% dintre taurii Holstein din lume provin din doar doi masculi, arată un studiu realizat de FAO

ansvsa, fermieri, canicula, animale Sursa foto: Pixabay/YvonneHuijbens

Un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) evidențiază o problemă majoră în sectorul zootehnic global: 99,75% din populația mondială de tauri din rasa Holstein poate fi urmărită până la doi masculi. Această situație subliniază pierderea diversității genetice în rândul bovinelor, un aspect esențial pentru sustenabilitatea pe termen lung a creșterii animalelor, notează Revista Ferma.

„Știm că 136 de țări au raportat prezența Holstein sau a unor fenotipuri de Holstein, iar ceea ce este surprinzător este că populația globală actuală de tauri Holstein poate fi urmărită până la doi masculi”, a declarat Badi Besbes, șeful Grupului pentru Producția Animală Sustenabilă, Furaje și Genetică din cadrul FAO, citat de Agriland.ie.

Diversitatea genetică, în pericol

În prezent, există peste 1.200 de rase de bovine în lume, fiecare adaptată la condițiile climatice și de mediu specifice regiunilor în care trăiesc. Aceste populații locale oferă avantaje importante, precum rezistența la boli și capacitatea de a face față schimbărilor climatice. Totuși, popularitatea rasei Holstein și încrucișările necontrolate au dus la dispariția multor rase locale.

Vezi detalii

„Din păcate, în multe țări, aceste încrucișări se realizează fără discriminare, astfel că multe populații locale au dispărut din cauza amestecului cu populația Holstein”, a adăugat Besbes.

Cererea globală pentru produse de origine animală crește

Proiecțiile FAO indică faptul că populația mondială va crește cu două miliarde de persoane până în 2050, generând o cerere mai mare de alimente de origine animală. În timp ce Asia de Est a fost principalul motor al acestei creșteri din anii ’90, cererea în regiune va încetini în următorul deceniu. În schimb, în Africa, cererea pentru carne și produse lactate se va dubla până în 2050, datorită creșterii demografice.

În Europa și Oceania, cererea este așteptată să stagneze sau să scadă. În prezent, animalele contribuie cu 14% la aportul global de calorii și 32% la aportul global de proteine, cu variații semnificative între regiuni.

Sustenabilitatea zootehniei, pusă în discuție

Folosirea excesivă a unor rase comerciale precum Holstein reduce semnificativ diversitatea genetică, ceea ce pune în pericol capacitatea sectorului de a face față provocărilor viitoare. Adaptabilitatea și rezistența genetică, oferite de rasele locale, sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor crescânde de hrană și schimbărilor climatice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *