Suprapunerile de competență și lipsa de coordonare a activităților de control au un impact negativ asupra activității economice, iar disputa publică dintre ANPC și ANSVSA este doar cel mai recent exemplu, transmite, într-un comunicat, Confederația Patronală Concordia. Organizația solicită clarificarea acestor competențe și coordonarea activității de control.
„Suntem nevoiți să atragem atenția din nou că mediul privat din România suportă consecințele grave ale neclarităților legale și operaționale privind competențele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în raport cu alte autorități de control, cum este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Considerăm un precedent periculos ca întreaga producție avicolă a României să fie pusă sub semnul întrebării și consumatorilor să le fie lăsată impresia greșită privind calitatea produselor românești fără ca acest lucru să fie rezultatul unei analize ample și temeinice a specialiștilor îndreptățiți să ajungă la astfel de concluzii”, a transmis organizația.
Concordia transmite că este, de asemenea, neproductiv schimbul public de replici între cele două instituții cu atribuții de control. În acest context, organizația solicită „să nu mai existe suprapuneri de competențe între autoritățile de control ale statului și atunci când există complementaritate autoritățile să colaboreze în acțiunile de control”.
Concordia mai spune că este în detrimentul economiei românești ca agenții economici să fie supuși zilnic unor controale care adesea vizează aceleași aspecte ale activității lor, dar sunt făcute de instituții diferite, fără ca acestea să se coordoneze și să vină, adesea, cu concluzii diferite.
„Este incontestabil că legea trebuie să fie respectată în România și activitatea economică să fie controlată, dar atragem atenția că există atât organisme de control specializate pe anumite sectoare sau tipuri de activități (ANSVSA, ASF, BNR, ANRE, ANRM, ANCOM etc.), cât și unele cu atribuții generale (ANPC, ANAF etc.). Toate aceste instituții trebuie să dialogheze și să coopereze între ele astfel încât la nivelul agenților economici efectul să nu fie cel al unei avalanșe de controale necoordonate”, mai arată Confederația.
Organizația consideră că este „obligația și responsabilitatea” statului român să se asigure că procedurile de verificare pe care le face au ca rezultat prevenția și descurajarea celor care nu respectă regulile, aplicarea sancțiunilor acolo unde este cazul, dar fără defăimarea agenților economici și fără ca activitatea de control să devină o frână în calea activității economice.
„Solicităm Guvernului României, Parlamentului României cât și tuturor acestor instituții de control să aibă un dialog constructiv cu mediul privat, în urma căruia să fie eliminate suprapunerile de competențe și lipsa de coordonare a activităților de control. Este în interesul consumatorilor și al companiilor deopotrivă. În absența acestui dialog și parteneriat, dezvoltarea economică a României va avea doar de suferit”, conchide Concordia.
Reacția organizației vine în urma scandalului izbucnit după ce șeful de la Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, membru PSD, a scris pe Facebook că în România sunt comercializați pui de găină „îngălbeniți” pentru a părea mai sănătoși, dar „împănați cu tulpini de salmonella periculoase”. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reacționat și a demontat afirmațiile președintelui ANPC.
La doar o zi după scandal, Constantinescu a fost desemnat de PSD candidat la Primăria Constanța și a anunțat că pleacă din funcția de la ANPC, transmite G4Media.