Ancheta unei comisii parlamentare în Franța confirmă că multinaționala elvețiană Nestlé ar fi vândut ape minerale ale unor branduri scumpe după ce fuseseră tratate în urma contaminării bacteriologice a unor puțuri, contrar prevederilor legale

Statul francez, acuzat de complicitati la varf cu firma elvetiana Nestle in scandalul apelor contaminate tratate neconform legii foto: nestle.pl

Este un scandal pornit deja anul trecut exact în perioada Olimpiadei internaționale găzduită de Franța și care a fost în mare parte ingnorat de media franceze. Dar care ajunge până în vârful statului. Mai nou, raportul unei comisii de anchetă a Senatului francez acuză autoritățile, și în special Palatul Élysée, că au ascuns în mod deliberat utilizarea unor tratamente ilegale asupra unor ape minerale, inclusiv cele aparținând gigantului Nestlé Waters. O „disimulare organizată” care ar implica chiar și Élysée-ul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Președinția Republicii, departe de a fi impermeabilă la lobby-ul Nestlé, a urmărit îndeaproape dosarul și știa, cel puțin din 2022, că firma încalcă de ani de zile reglementările europene”, afirmă senatorii în raport, potrivit mai multor relatări de presă. În esență, Nestlé Waters a fost acuzată în urma unor investigații media că a vândut foarte mulți ani apă care nu respecta standardele de calitate, cu acordul tacit al autorităților statului.

Comisia de anchetă a ajuns la concluzia că în cadrul unei reuniuni ministeriale s-a elaborat o strategie de tăcere instituțională

Comisia de anchetă a fost înființată toamna trecută, în urma anchetei media invocate anterior legată de utilizarea unor tratamente interzise – precum radiațiile UV și cărbunele activ – asupra apelor minerale destinate consumului, contrar legislației europene, care interzice orice tratament ce poate modifica caracteristicile acestor ape.

Potrivit raportului comisiei de anchetă a Senatului francez – rezultat a șase luni de muncă și peste 70 de audieri, conducerea Nestlé Waters, conștientă de încălcările comise, solicitase deja din 2021 intervenția autorităților, invocând necesitatea de a „garanta siguranța sanitară” a apelor Perrier, Hépar și Contrex, în urma unor contaminări bacteriologice ale puțurilor.

Însă, în loc să intervină, statul ar fi ales să acopere cazul. Raportul menționează o reuniune interministerială din 2021 în care s-ar fi elaborat o strategie de tăcere instituțională. Ședința a fost condusă inclusiv de Alexis Kohler, pe atunci secretar general al Élysée-ului, care s-a întâlnit personal cu conducerea Nestlé. Întrebat în februarie despre scandal, Emmanuel Macron a negat că ar fi avut cunoștință de dosar.

Acuzații de „mărturie mincinoasă” în fața comisiei

Raportul senatorial documentează și manipularea, la cererea companiei, a unui raport oficial regional: în 2023, autoritățile au eliminat din versiunea finală lista contaminărilor cu bacterii și erbicide identificate în sursele Perrier. Astfel, Nestlé a putut continua să vândă apele sub eticheta de „apă minerală naturală”, deși legea interzice orice tratament care alterează compoziția acestora.

Potrivit senatorilor, a avut loc o veritabilă „răsturnare a raportului dintre stat și industrie în definirea normelor”: Nestlé ar fi impus chiar, ca o condiție pentru a opri tratamentele interzise, autorizarea oficială a noii microfiltrări cu porozitate de 0,2 microni, deși standardul european este de 0,8 microni.

Într-un comunicat, directoarea generală a Nestlé Waters, Muriel Liénau, a declarat că „ia act” de raport, care, potrivit ei, „recunoaște importanța unei reglementări mai clare și stabile pentru întregul sector”. În cadrul audierii sale din 19 martie, Liénau a asigurat că „toate apele grupului sunt pure la sursă”. Însă luni, senatoarea Antoinette Guhl a anunțat intenția de a o da în judecată pe directoare pentru „posibilă mărturie mincinoasă”.

Între timp, sursa Perrier așteaptă – până la 7 august – reînnoirea autorizației pentru a fi comercializată ca apă minerală naturală. Prefectura a acordat un termen de două luni pentru demontarea sistemului actual de microfiltrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *