Un nou raport publicat de organizația Farm Safety Foundation, cunoscută sub numele de Yellow Wellies, indică o „scădere constantă” a stării de bine mentale în rândul tinerilor fermieri în ultimii patru ani.
Potrivit cercetării realizate de organizație, nouă din zece fermieri consideră că sănătatea mentală precară este „cea mai mare problemă ascunsă” din industrie. Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 750 de fermieri, conform publicației The Northern Farmer.
Ore de muncă în exces și riscuri sporite
Fermierii lucrează, în medie, 60 de ore pe săptămână, mult peste media națională din Marea Britanie de 36,4 ore pentru un angajat cu normă întreagă. Aproape 44% dintre fermierii cu vârste cuprinse între 41 și 60 de ani muncesc chiar mai mult de 81 de ore săptămânal. Acest ritm afectează siguranța la locul de muncă, unul din trei fermieri declarând că a avut un accident sau un incident periculos în ultimul an.
Legătura dintre orele lungi de muncă și condițiile nesigure este deosebit de puternică în cazul celor care au scoruri mai mici ale stării de bine mentale. Factorii de stres obișnuiți în agricultură, dar și noile reglementări fiscale din bugetul de toamnă au dus la creșterea nivelului de incertitudine și anxietate în rândul fermierilor.
În ultimele luni, fermierii au protestat împotriva acestor măsuri care urmează să fie implementate în aprilie 2026. Protestele au avut loc atât în fața Parlamentului britanic, cât și în parcările supermarketurilor. Această incertitudine adaugă în plus la temerile legate de viitorul industriei agricole și de producția alimentelor în Regatul Unit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Presiunile asupra fermierilor sunt de neimaginat”
Pentru a analiza cum tinerii fermieri gestionează această criză, organizația a organizat o masă rotundă cu membrii Scottish Association of Young Farmer’s Clubs (SAYFC) din zona Angus. La discuții a participat și Prințul de Wales, iar subiectele principale au fost reziliența, singurătatea și izolarea rurală.
Stephanie Berkeley, managerul Farm Safety Foundation, a declarat: „Aceasta a fost o perioadă extrem de dificilă pentru agricultură – cea mai dificilă pe care mi-o amintesc. Presiunile asupra fermierilor sunt de neimaginat. Agricultura a fost întotdeauna o industrie solicitantă, dar acum orele lungi, izolarea și insecuritatea financiară pun în pericol fermierii. Pentru a schimba reticența culturală față de discuțiile despre sănătatea mentală, trebuie să ascultăm și să învățăm ce simt fermierii tineri, ce atitudini au și ce fac pentru a remedia această problemă”.
Referindu-se la masa rotundă, aceasta a adăugat: „A fost o onoare să avem alături de noi Alteța Sa Regală. Suntem o organizație mică, iar campania Mind Your Head a ajuns la al optulea an. Faptul că un oaspete de asemenea anvergură ne-a onorat cu prezența arată că acest subiect poate beneficia de o vizibilitate mai mare. Fermierii ne pun mâncare pe masă de trei ori pe zi, dar trec prin momente grele, deci ar trebui sprijiniți și protejați. Deși vedem o deschidere mai mare față de acest subiect, trebuie să continuăm să eliminăm stigmatul din jurul sănătății mentale, să normalizăm discuțiile și să plantăm semințele bunăstării și rezilienței în acest sector”.