Dacă deja știați de burrito, tacos și enchilada, aflați că bucătăria mexicană nu se reduce la ele. Chiar și adăugând guacamole, nu o epuizăm. Iată o rețetă de pui – căci puiul este la mare trecere în rândul populațiilor din America Centrală și de Sud-, combinat cu brânză și legume, totul pus într-o lipie tortilla. Puteți folosi orice altă carne, pește sau fructe de mare.
Ingrediente pentru tinga de pui
2 bucăți piept de pui
1 ceapă
400 g roșii naturale zdrobite
1 praz
1 bucată de țelină apio
2 morcovi
10-12 lipii tortilla de porumb
250 g brânză cheddar rasă
150 g salată verde
Ulei de măsline extravirgin
Sare
1 ardei iute
2 căței de usturoi
Preparare
Tăiem morcovii în bucăți mari. Curățăm prazul și îl tăiem în 2-3 bucăți. Spălăm legumele și punem apă la fiert într-o oală la foc mediu.
Punem pieptul de pui și legumele în apă cu puțină sare. Fierbem timp de 20-30 de minute, până când puiul este bine gătit. Strecurăm și păstrăm puiul (zeama și legumele pot fi folosite pentru o supă de pildă, reducând astfel risipa alimentară). Lăsăm puiul să se răcească puțin, apoi îl mărunțim în fâșii.
Curățăm și tocăm ceapa și usturoiul. Încingem ulei într-o tigaie la foc mediu și călim ceapa timp de 5 minute. Adăugăm usturoiul și continuăm să călim până ceapa devine aurie. Punem ardeiul iute, roșiile taiate și sarea. Fierbem sosul 20 de minute, amestecând să nu se ardă.
Adăugăm puiul mărunțit și mai gătim încă 2 minute. Scoatem ardeiul iute și lăsăm deoparte.
Încălzim tortilla într-o tigaie, fără ulei, până devin ușor aurii sau la microunde un minut tot pachetul, fără ambalaj, evident.
Umplem fiecare tortilla cu puiul cu sos.
Adăugăm brânza cheddar rasă și salată verde după gust.
Poftă bună!