Rețetele Juanitei. Peltea de mere. Un tip de gem a cărei rețetă se va pierde, probabil, la următoarea generație

Foto: G4Food

Dacă gemuri și dulcețuri găsești pretutindeni, mai bune sau mai puțin, mai artizanale sau mai industriale, peltea și șerbet n-am mai văzut de mulți ani. Inclusiv puțini artizani le mai prepară. Pentru că nu există cerere, probabil. Nu s-au gătit în casă, iar noile generații nici nu prea știu ce sunt. Probabil aceste rețete, peste o generație, se vor pierde.

Ce e pelteaua și ce o ajută să se întărească?

Pelteaua este un produs alimentar de consistență gelatinoasă, obținut prin fierberea sucului sau a extractului de fructe cu zahăr, până când se ajunge la textura specifică. Pelteaua se deosebește de gemuri sau dulcețuri prin faptul că este mai clară și mai fermă, având o textură translucidă. Nu se folosește gelatină sau gelifiant pentru întărire. Totul se realizează cu ajutorul pectinei.

Pectina este o substanță naturală prezentă în pereții celulari ai plantelor, fiind un tip de fibră solubilă. Este cunoscută pentru proprietățile sale de gelifiere, ajutând la formarea unei texturi consistente și ferme. Pectina este extrasă în principal din mere, gutui, struguri și alte fructe.

În plus față de utilizarea sa în gastronomie, pectina are și beneficii pentru sănătate, fiind considerată utilă pentru digestie și pentru reducerea nivelului de colesterol datorită capacității sale de a se lega de acizii biliari și de a încetini absorbția glucozei.

Ingrediente pentru pelteaua de mere și prepararea acesteia

Pentru peltea avem nevoie de 1,5 kg de fructe, eu am luat mere, 1 kg de zahăr și 1,5 l de apă. Și asta e tot.

Am fiert merele în oala sub presiune. Dacă le fierbeți pe aragaz, verificați cât scade apa, să nu rămâneți fără lichid.

Merele se spală, se taie în sferturi, cu cotoare și coji cu tot, se pun în oală, apa peste și se fierb jumătate de oră, să aromatizeze apa. Merele trebuie să fie moi la final, dar nu împrăștiate.

Se trece totul printr-o sită fină. Se storc merele de zeama din pulpă (eu le-am presat între mâini). Nu presați pe sită, căci va trece și pulpă, avem nevoie doar de lichid curat.

La 1 l de zeamă se pune 1 kg de zahăr. Se lasă zahărul să se topească în sucul cald, apoi se pune oala pe foc și se fierbe, la foc mediu, până când e închegată. Se spumează și se pune în borcane sterilizate.

Se învelesc borcanele într-o pătură și se lasă câteva zile să se răcească.

Cum știi că e închegată?

peltea
Foto: G4Food

Faci testul linguriței. Pui puțină peltea pe o farfurie și o întinzi. Aștepți să se răcească. Treci vârful linguriței prin mijloc. Dacă rămâne spațiu, e gata. Dacă laturile se reunesc, mai trebuie fiartă. Nu o fierbeți prea mult, că va deveni cleioasă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *