Retetele Juanitei. Guiso de patatas con salsichas. Tocăniță spaniolă de cartofi cu cârnați

tocanita cartofi, guiso, Spania, retete, retetele Juanitei, cartofi, morcovi, carnati Sursa foto: G4Food

Atunci când în casă ai doar câțiva cartofi, o ceapă, doi morcovi și ți-au mai rămas doi cârnați de la grătarul de acum două zile, faci repede o tocăniță. Ieftin și bun.

În Spania, unde locuiesc eu, tocănița (guiso) se face puțin mai lichidă decât la noi. Altminteri este cam același lucru. Spaniolii numesc aceste mâncăruri ”platos de cuchara”, adică ”farfurii care se consumă cu lingura”. Ei nu au ciorbe cum avem noi, cu legume și carne, iar aceste tocănițe au o consistență cumva între ciorba și tocănița românească.

Cum procedăm

Eu n-am făcut-o prea lichidă, că ne place să muiem pâinică în sos. Sosul bază pentru mâncare la spanioli este simplu și foarte gustos. Îl folosesc la guisos, dar și la paella, orezuri. Se toacă mărunt o jumătate de ardei verde, o jumătate de ardei roșu, o ceapă, 2-3 căței de usturoi. Se călește totul în câteva linguri de ulei de măsline. Când sunt rumenite se pune o roșie dată pe răzătoare și se mai fierbe 10 minute. Sare, piper și boia dulce.

Pe lângă aceste ingrediente pentru sos mai folosim 4 cartofi mari, curățați și tăiați în bucăți micuțe, 2 morcovi, feliați și cârnații. Dacă aveți și jumătate sau un litru de supă de legume sau carne cu atât mai bine. Puneți cât lichid doriți, minim să acopere cartofii, mai mult dacă vreți să fie mai lichidă. Se fierb cartofii și morcovii tăiați în supă sau apă cu sare. Când cartofii și morcovii sunt fierți, dar nu foarte moi, puneți sosul. Mai fierbem câteva minute legumele în sos și stingem focul.

Separat într-o tigaie se prăjesc bucățelele de cârnați și la final se adaugă atât cârnații cât și grăsimea rezultată din prăjirea lor la guiso. Eu am pus cârnați românești că cei spanioli sunt cam fără gust, după părerea familiei mele. Presărați deasupra jumătate de legătură tocată de pătrunjel. Merge cu o salată de roșii de vară, mari și coapte și cu puțin ulei de măsline deasupra. Și alături câteva felii de pan con tomate pentru sos.

Poftă bună!

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *