Printre cele mai cunoscute și apreciate preparate românești din lume este ciorba rădăuțeană, o ciorbă de pasăre dreasă cu smântână și usturoi. Dar dacă am găti, așa de primăvară, o variantă cu iaurt și usturoi verde?
Ingrediente
Pui, găină sau curcan (puneți ce parte din pasăre vă place)
1 ceapă
2 morcovi
1 păstârnac
O jumătate de rădăcină de țelină
Frunze de țelină, pătrunjel, leuștean sau orice verdeață vă place
200 de gr de iaurt (2 borcănele mici)
1 legătură de usturoi verde
2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
Opțional 1-2 ouă.
Preparare ciorbă rădăuțeană
Se pune pasărea la fiert cu sare. Eu am luat doua carcase de pui mare de țară care aveau destulă carne pe ele. Dar puteți pune și carne suplimentară. E bine să fie multe oase să dea gust (și colagen). Se spumează și se adaugă legumele întregi, spălate și curățate.
După ce carnea și legumele sunt fierte se strecoară zeama. Se taie mărunt leguminoasele, se alege și se taie mărunt carnea (fără oase). Se toacă mărunt usturoiul verde (partea albă) și verdeața.
Într-un castron încăpător se bat ouăle cu smântâna și se adaugă treptat zeamă fierbinte din ciorbă. Când ajunge la aceeași temperatură cu ciorba, se pune totul în oală, plus usturoiul tocat și verdeața. Se poate servi așa sau acrită cu lămâie ori oțet.
Poftă bună!