Tava cu prăjitură urcată sâmbătă după-amiază pe dulap, pentru a fi păstrată până duminică la prânz, a mai fost pomenită în poveştile mele din jurul reţetelor bunicii.
Regula asta strictă pare un supliciu de neînţeles, pusă în oglindă cu răsfăţul multor copii de azi, care pot avea acces, la orice oră, la bunătăţi la care noi nici nu visam, în comunism. Dar bunica nu făcea rabat de la ea pentru nimeni, aşa că nu avea rost să insistăm.
Aveam, totuşi, o alinare, căci ne permitea să căscăm gura, cuminţi, pe lângă ea, cât făcea prăjitura, iar răsplata ne erau castroanele de pe ai căror pereţi puteam răzui crema rămasă.
Ca să îşi poată bucura familia cu un desert la sfârşitul săptămânii, bunica punea la păstrare orice ingredient trebuincios pe care îl mai primea de la vreo cunoştinţă sau musafir: tabletele de ciocolată chinezească, pachetele de unt, stafidele sau pudra de cacao, tot ce politica de stat a „alimentaţiei raţionale”, intensificate în anii ’80, le luase oamenilor de la gură.
Prăjiturile bunicii, nesofisticate, dar gustoase şi aromate, împrăştiau în casă nu doar mirosuri îmbietoare, ci şi o atmosferă de tihnă şi echilibru, pentru că, aşa cum am mai povestit, când făcea ceva dulce, era veselă şi liniştită. Iar când urmau sărbători importante, nu doar tihna se instala în casă, ci şi o formă de timp magic pe care astăzi nu îl mai regăsesc, oricât l-aş căuta.
Un dulce cu care bunica ne bucura de Florii era „Greta Garbo”, o prăjitură cu aluat fraged, umplutură de gem de caise sau prune şi nucă şi glazură de ciocolată. Numele celebrei actriţe suedeze, sex simbol al începutului de secol trecut, bănuiesc că fost împrumutat în română pentru că seamănă cu denumirea în maghiară a prăjiturii, Jerbo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Eu am ales să o fac cu gem de prune, că pe ăsta l-am avut în casă, dar orice gem ați folosi, trebuie să fie unul un pic acrișor.
Ingrediente și preparare aluat (tavă rotundă de 32 de cm diametru)
– 500 g de făină
– 180 g de unt cu 80% grăsime
– 2 ouă întregi
– 150 g de iaurt grecesc cu 10% grăsime
– o cană de zahăr (150 g)
– un praf de copt
– o linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie sau oțet
– arome (vanilie, rom, coajă de lămâie rasă)
– un praf de sare
Într-un castron se cerne făina peste care se adaugă untul scos de la frigider și dat pe răzătoare. Se frământă cu mâna până când făina se omogenizează cu untul. Se adaugă apoi ouăle, iaurtul, mirodeniile, praful de copt, sarea și bicarbonatul stins și se frământă bine, până când obținem o cocă elastică ce poate fi întinsă cu sucitorul. Aluatul se dă la frigider pentru o jumătate de oră.
Ingrediente șo preparare cremă
– 2 borcane de gem gros de prune (aproximativ 500-600 g)
– 8-10 linguri de nucă măcinată
Gemul și nuca se amestecă bine cu lingura și asta e tot.
Ingrediente și preparare glazură
– 100 de grame de cacao
– 4 linguri de zahăr pudră
– 50 g de unt
– 100 ml apă fierbinte
Pudra de cacao, zahărul și untul se pun într-un vas peste care se toarnă treptat apa fierbinte, amestecând ușor cu lingura până când obținem o glazură cremoasă și lucioasă, ușor de întins.
Asamblare prăjitură
Aluatul se împarte în două bucăți egale care se întind fiecare cu sucitorul după forma tăvii, eu am folosit una rotundă, dar merge foarte bine și una dreptunghiulară. Prima foaie se așază la fundul tăvii acoperit cu hârtie de copt și tapetat cu unt. Se întinde apoi crema din gem și nucă peste se care se așază a doua foaie de aluat. Se dă la cuptorul încins la 170 de grade pentru aproximativ 40 de minute sau până devine rumenă deasupra. Ca aluatul să se pătrundă bine, trebuie înțepat cu furculița înainte de a fi introdus în cuptor.
Când prăjitura este coaptă, se lasă la răcit 10-15 minute și se întinde deasupra glazura de ciocolată. Dacă vreți să obțineți o peliculă mai groasă deasupra prăjiturii, puteți adăuga la ingredientele pentru glazură și câteva pătrate de ciocolată neagră topite.
Ornarea se poate face cu bombonele colorate, fulgi de migdale sau cocos.