Rețeta de baba veche de secole făcută cu 96 de gălbenușuri de ou / La ce trebuie să fiți atenți

baba prajitura Sursa foto: Unsplash.com

În Polonia, baba este adesea servită de Paște, iar cea mai extraordinară versiune  este făcută dintr-un aluat bogat din făină, drojdie, unt și destul de multe gălbenușuri de ou.

În funcție de locul în care este coaptă, baba sau babka capătă multe forme diferite. În SUA, este o pâine împletită, asemănătoare unei brioșe, care are adesea ciocolată, nuci sau alte ingrediente amestecate. Europenii ar putea fi mai familiarizați cu baba au rhum, un desert popular în Franța și Italia care este înmuiat în lichior și servit în porții individuale, transmite BBC

Dar în Polonia, cuvântul “baba” se poate referi la o varietate de produse de panificație. Unele sunt făcute în forme Bundt, în timp ce altele au formă de pâine. Unele sunt mai mult asemănătoare cu pâinea și folosesc drojdie, în timp ce altele seamănă mai mult cu prăjitura de plăcintă, cum ar fi baba cu lămâie pe care am făcut-o pentru ziua de naștere a fiului meu. Iar unele, cum ar fi babka de cartofi atât de populară în regiunea Podlasie din Polonia, sunt sărate în loc de dulci.

Vezi detalii

Baba tipică, cu drojdie, este adesea servită de Paște și adăugată în coșul de Paște adus la biserică pentru a fi binecuvântat. Se face dintr-un aluat bogat care conține făină, unt, drojdie și multe gălbenușuri de ou – 96 de gălbenușuri pentru fiecare kilogram de făină.

Adaptată din Vechi tradiții poloneze în bucătărie și la masă

Ingrediente

  • 24 gălbenușuri de ouă*
  • 300 g de zahăr, punând deoparte 1 linguriță
  • ½ cană de lapte călduț
  • 60g drojdie proaspătă (sau înlocuiți-o cu 21g de drojdie instant)**.
  • 250g făină, punând deoparte 1 linguriță de făină
  • 1 boabă de vanilie, cu semințele răzuite (sau înlocuiți-o cu 1 linguriță de extract de vanilie)
  • 100 g de unt, topit, plus mai mult pentru tava Bundt
  • glazură de lămâie (opțional)
  • coajă de portocală sau de lămâie confiată (opțional, pentru decor)

Pasul 1

La bain-marie încălzit, bateți gălbenușurile de ou și zahărul (ceea ce rămâne după ce ați separat 1 linguriță) până când devin albe și pufoase. Rețeta originală cere o jumătate de oră, manual, cu un tel, dar cu un mixer electric, 10 minute ar trebui să fie suficiente. Se lasă deoparte să se răcească.

Pasul 2

Se încălzește laptele până când este călduț și se adaugă drojdia, 1 linguriță de zahăr și 1 linguriță de făină. Se lasă să se odihnească până când face bule, aproximativ 5 minute.

Pasul 3

Adăugați acest amestec, cu restul de făină și semințele de vanilie sau extractul de vanilie la gălbenușurile de ou și zahăr și bateți încă 10 minute.

Pasul 4

Adăugați untul topit (dar nu fierbinte), bateți încă 10 minute, apoi lăsați aluatul să se odihnească într-un loc cald până când își dublează dimensiunea. Aluatul va fi lejer, mai mult ca un aluat de tort decât ca un aluat de drojdie. Nu îl veți putea frământa, nici cu mâna și nici cu cârligul de aluat. Chiar și tehnica de întindere și împăturire, folosită de obicei la manipularea aluaturilor mai umede, va eșua.

Pasul 5

Când și-a dublat dimensiunea, transferați-l cu grijă într-o tavă Bundt de 4 litri unsă cu unt.

Pasul 6

Lasă-l să se odihnească într-un loc cald până când aluatul a crescut din formă. Între timp, preîncălziți cuptorul la 170C/340F.

Pasul 7

Transferați cu grijă baba în cuptorul încins și coaceți-o timp de 35-40 de minute, dar supravegheați-o bine, deoarece cantitatea mare de gălbenuș de ou și zahăr poate face ca aceasta să se ardă ușor. O scobitoare introdusă în baba ar trebui să iasă curată. Se lasă să se răcească.

Se scoate din tavă, apoi se decorează cu glazură de lămâie (un amestec de suc de lămâie și zahăr pudră, după gust), sau coajă de portocală confiată, dacă doriți.

NOTA

Dacă 24 de gălbenușuri vi se par excesive, puteți înjumătăți rețeta și să faceți un baba mai mic. Unele persoane de pe internet au sugerat să micșorați cantitatea de drojdie la 45g.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *