Reducerea finanțărilor pentru crescătoriile de vită și indirect reducerea producției de brânzeturi și de carne, este soluția pe care o propune Banca Mondială pentru a contracara emisiile de dioxid de carbon – știut fiind că sectorul agroalimentar este responsabil pentru o treime din emisiile la nivel global. În paralel cu creșterea susținerii pentru producția de carne de pasăre și de hrană vegetală.
O rețetă radicală propusă de cea mai mare organizație internațională pentru susținea dezvoltării, care ar induce o schimbare de stil alimentar prin intervenția indirectă asupra prețurilor. Soluția apare într-un recent raport intitulat „Recipe for a Livable Planet”, citat de ziarul italian Corriere della Sera.
Datele oficiale arată că deși agricoltura și industria alimentară sunt responsabile de o treime din emisiile globale de CO2 care alimentează schimbările climatice și fenomenale meteo extreme, dar fiecare produs poluează în mod diferit.
Un kilogram de carne de vită, de exemplu, emite aproximativ 60 de kilograme de CO2eq (CO2eq este unitatea de măsură care include atât CO2, cât și alte gaze cu efect de seră). Sensibil mai mult în comparație cu un kilogram de brânză (circa 21 kg de CO2eq). Incomparabil, de exemplu, cu un kilogram de nuci (doar 0,2 kg de CO2eq).
Cum poate fi decarbonizat sectorul agroalimentar?
În eforturile lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, țările au neglijat impactul producției agricole și alimentare, consideră Banca Mondială. În raport, se menționează că fiecare țară ar trebui să investească 260 de miliarde de dolari pe an pentru a decarboniza aceste sectoare – o sumă de 18 ori mai mare decât investițiile actuale. Creșterea eforturilor în această direcție ar avea, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății, mediului și economiei: fiecare dolar investit ar genera un profit economic de 16 dolari.
Mai puțină carne și lactate
Pentru a reduce diferența, guvernele ar trebui să „stabilească un preț” pe impactul climatic al anumitor alimente deosebit de poluante, crescând costul acestora. Cum? Reducând subvențiile pentru carnea roșie și produsele lactate pentru a finanța alimentele mai puțin poluante.
În acest fel, conform organizației, s-ar reuși reducerea cererii pentru alimentele cu cel mai mare impact asupra planetei în țările mai bogate, responsabile pentru aproximativ 20% din toate emisiile sectorului agroalimentar. „Cresterea prețului alimentelor de origine animală pentru a sublinia costul lor asupra mediului ar face mai convenabile și competitive alimentele cu impact redus”, se arată în raport.
Impactul alimentelor asupra mediului
Banca Mondială estimează că o dietă predominant vegetariană ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră de două ori mai mult decât alte metode. Conform unui studiu din 2018 publicat în revista științifică Science, 60 la sută din emisiile legate de sistemul alimentar se datorează producției de carne și lactate. Studiul ia în calcul toate etapele de producție: de la defrișarea pădurilor pentru a face loc fermelor și culturilor, până la transport, transformare, ambalare și conservare.