Rapița, „eroul” necunoscut al mediului: Cum protejează solul, clima și biodiversitatea / Un singur hectar de cultură absoarbe aproximativ 1.700 de kilograme de carbon

mituri, nutritie, demontate, gluten

În contextul în care agricultura este adesea acuzată de impact negativ asupra mediului, rapița iese în evidență ca un veritabil aliat al naturii. Câmpurile galben aprins care colorează în această perioadă peisajul rural nu sunt doar o bucurie pentru ochi, ci și un sprijin semnificativ pentru sol, climă și biodiversitate, notează publicația Agrarheute.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Rapița, cultivată pe scară largă în Europa, inclusiv în România, contribuie esențial la sănătatea solului. Planta are un efect pozitiv asupra structurii solului, facilitând aerarea acestuia și sporindu-i fertilitatea. Un singur hectar de rapiță poate genera până la 600 de kilograme de humus. În plus, acoperă terenul timp de 11 luni pe an, protejând solul și organismele din el împotriva eroziunii și radiațiilor solare excesive.

Rapița, un aliat împotriva schimbărilor climatice

Rapița este și un „pulmon verde” pentru planetă. Un hectar de cultură absoarbe aproximativ 1.700 de kilograme de carbon. În timpul procesului de creștere, rapița transformă o cantitate de dioxid de carbon în oxigen echivalentă cu cea pe care biodieselul o eliberează prin ardere.

Astfel, fiecare hectar produce aproximativ 10,6 milioane de litri de oxigen, suficient pentru a acoperi nevoile anuale ale 40 de persoane.

Rapița susține și biodiversitatea într-un mod impresionant

Pe un hectar de rapiță înfloresc aproximativ 120 – 150 de milioane de flori. Acestea oferă până la 36 de kilograme de polen per hectar pentru albinele melifere, care pot produce până la 100 de kilograme de miere.

Mai mult decât atât, rapița creează un habitat natural pentru numeroase specii: aproximativ 63 de specii de păianjeni țesători, 60 de specii de gândaci alergători și 21 de specii de stafilinide. Nici solul nu este lipsit de activitate: aproximativ 100 de râme trăiesc pe metrul pătrat de teren cultivat cu rapiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *