Ce se întâmplă cu carnea de miel și alte alimente retrase de la comercializare în această perioadă/ Protecția Consumatorului: „Carnea și produsele oprite de la comercializare se retrag definitiv din circuitul consumului uman”

ce se intampla cu carnea de miel si alte produse alimentare care nu corespund cerintelor legale Sursa foto: Colaj G4Food

Unde sfârșesc alimentele care nu îndeplinesc cerințele legale și sunt confiscate de autorități? O întrebare extrem de actuală mai ales în această perioadă. Au apărut în ultimele zile mai multe situații de încercare de comercializare a cărnii de miel fără documente sau necorespunzătoare calitativ, în situația în care acest produs domină comerțul de carne în această perioadă.

Cele mai recente date pe subiect, situația din București în care a fost confiscată peste o tonă de carne de miel complet lipsită de orice fel de documente, sau cazul de la Brașov, unde în urma controalelor au fost confiscate circa 100 kg de produse din carne și lapte.

„Operatorul economic este obligat să facă dovada distrugerii mărfii necorespunzătoare către instituțiile de control care au dispus măsura”

În aceste condiții, am cerut Directorului General al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă al Protecției Consumatorului, Paul Anghel, câteva lămuriri în ceea ce privește soarta produselor confiscate în această perioadă de către organismele legale de control.

„Carnea și produsele oprite definitiv de la comercializare se retrag definitiv din circuitul consumului uman printr-un proces verbal de distrugere, în urma controalelor instituțiilor de control autorizate, respectiv ANCP sau ANSVSA. Operatorul economic vizat are obligația să se adreseze unui centru  de colectare SNCU (subproduse de origine animală nedestinate consumului uman), pentru neutralizarea produselor necorespunzătoare din punct de vedere legal. De exemplu, Protan, pentru București și zona limitrofă. Operatorul economic este apoi obligat să facă dovada neutralizării către instituțiile de control care au dispus distrugerea mărfii”, a explicat acesta.

Conform legislației din România, produsele alimentare comercializate trebuie să respecte o serie de condiții care țin de calitatea lor organoleptică – prospețime, culoare, miros, termen de garanție, atribuții care sunt de competența inspectorilor de la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). În același timp, orice produs comercializat, trebuie să fie însoțit de o serie de documente privind proveniența mărfii și de condițiile în care au fost sacrificate animalele, cerințe legale a căror respectare întră în atribuțiile inspectorilor Direcțiilor sanitare subordonate Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *