Producția de lapte de vacă din zona de nord a Italiei, mai scăzută cu 10-15% din cauza căldurii extreme. Ce daune a făcut arșița prelungită la nivelul culturilor agricole

Productia de lapte de vaca din zona de nord a Italiei, mai mica cu 10-15% din cauza caldurii. Ce daune a mai făcut căldura extremă la nivelul culturilor foto: unsplash.com

În zona de nord a Italiei, în special Lombardia, pe fondul căldurilor extreme din ultima perioadă se înregistrează o scădere de 10-15% a producției de lapte, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, care citează Coldiretti, cea mai mare organizație a fermierilor. În paralel, italienii începă să evalueze daunele produse de căldură asupra culturilor agricole, în condițiile în care în zona de sud seceta se intensifică. Recoltarea, la rândul ei, este și ea îngreunată, pentru că guvernul a impus pauză obligatorie de la activitățile în aer liber în orele de vârf ale zilei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Semnalul de alarmă vine în urma unui prim raport Coldiretti, care arată că în Lombardia – regiune de unde provine jumătate din producția de lapte la nivel național – temperaturile ridicate au dus la o scădere a producției cu 10%, cu vârfuri de până la 15%. Asta înseamnă că zilnic se produc cu circa 1,8 milioane de litri de lapte mai puțin decât în mod obișnuit.

Iar la scăderea producției se adaugă și creșterea costurilor. Crescătorii de animale au pornit deja ventilatoarele și dușurile în adăposturi pentru a le oferi vacilor puțină răcoare, iar hrana este suplimentată cu săruri minerale și potasiu și administrată treptat, pentru a nu le îngreuna digestia.

Înregistrează pierderi importante de pe urma căldurii extreme prelungite cerealele, floarea soareului, porumbul, pepenii, strugurii, legumele, pomii fructiferi, furajele

În Piemont, căldura a grăbit cu 10-15 zile coacerea grâului, orzului, roșiilor și strugurilor. În provincia Torino, producătorii au apelat la folii de umbrire pentru a proteja fructele de arsuri.

Coldiretti mai semnalează, totodată, și o prezență crescută a gândacului japonez Popillia japonica, care atacă viile și livezile. În Toscana, arșița a „ars” sute de kilograme de pepeni în zona Maremma, făcându-i improprii pentru vânzare. Pericolul este în creștere și pentru pepeni verzi, prune, piersici, roșii și vinete.

În Umbria, temperaturile record afectează deja culturile de primăvară, cum sunt floarea-soarelui și porumbul.

În Sardinia, problema lipsei apei se agravează: consorțiul local de irigații a oprit în ultimele zile udarea lucernei, afectând astfel producția de furaje pentru hrănirea animalelor. Situații similare se înregistrează și pentru pepeni, pepeni verzi și porumb.

În Puglia, căldura afectează și producția de ouă, lapte și miere, în timp ce recoltele de furaje, ovăz și orz – esențiale pentru hrănirea vitelor – s-au prăbușit. Dar cea mai gravă problemă rămâne seceta – avertizează Coldiretti – cu peste 164 de milioane de metri cubi de apă lipsă față de capacitatea totală a rezervoarelor, ceea ce îngreunează serios irigarea culturilor.

În vestul Siciliei, culturile suferă din cauza distribuției neregulate a apei, iar în ferme se constată scăderi ale producției de lapte. În zona Trapani se teme o apariție a manei viței de vie (peronospora), o boală favorizată de căldură și umiditate.

„Dar nici în nord, unde vremea este instabilă, nu lipsesc problemele cauzate de fenomenele meteo extreme,” încheie Coldiretti. În Valle d’Aosta s-au raportat episoade nocturne de grindină, iar în Piemonte, alunecări de teren, surpări și cursuri de apă ieșite din matcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *