Producătorii de cereale din UE se confruntă cu impactul reducerii limitelor de toxine, avertizează un deputat european

toxine, anne sander, parlamentul european, ppe Sursa foto: X/Anne Sander

Reducerea nivelului maxim permis pentru micotoxine în cereale, substanțe produse de ciuperci care pot dăuna sănătății umane dacă sunt consumate în anumite cantități, ar putea costa scump producătorii europeni de cereale, a avertizat miercuri (29 mai) eurodeputata franceză Anne Sander, membră a Parlamentului European (PE), potrivit Euractiv.

Sander, eurodeputată din partea Partidului Popular European (PPE), a scris o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicită o revizuire a limitelor stabilite de regulamentul care urmează să intre în vigoare în iulie sau o scutire pentru agricultori în acest an.

„Aș dori să vă atrag atenția asupra dificultăților cu care se confruntă în prezent mulți agricultori, și mai precis cultivatorii de cereale, în special în Franța, în ceea ce privește reglementările privind prezența micotoxinelor în cereale”, a scris Sander.

Dezvoltarea acestor toxine este legată de condițiile de umiditate din timpul creșterii cerealelor, agravate de precipitațiile abundente care afectează în prezent mai multe regiuni franceze.

În 2017, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat două avize care avertizează asupra expunerii excesive a cetățenilor UE de toate vârstele la anumite micotoxine.

În 2024, UE a adoptat două regulamente pentru a reduce riscurile pentru sănătatea consumatorilor. Acestea au stabilit nivelurile maxime pentru suma toxinelor T-2 și HT-2 la 50 de micrograme pe kilogram și au redus nivelurile maxime pentru toxina DON în cerealele neprocesate de la 1.250 la 1.000 de micrograme pe kilogram, începând cu luna iulie.

Europarlamentarul susține că noile limite ar fi „nesustenabile” pentru agricultori.

„[Fermierii] nu vor avea de ales decât să sacrifice o parte din recolta lor sau să crească utilizarea produselor fitosanitare, tocmai când încearcă să reducă utilizarea acestora”, a declarat Sander. „Acest lucru nu este acceptabil”, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *