Producător moldovean de grâu ecologic, inclusiv soiuri ancestrale, intrat pe piața românească: „Un produs ecologic este un produs de la natură. (…) Este pur așa cum dacii îl mâncau” / Caută parteneri locali care pun accentul pe calitate

Producător de grâu ecologic Foto: Angela Sabău

Cereale, făină din mai multe soiuri de grâu – unul din vechime, considerat chiar strămoșul grâului folosit azi, numit spelta. Asta este oferta cu care un producător din Republica Moldova vine în România.

După ce, timp de câțiva ani, a vândut materia primă, respectiv cerealele pe care le produce în Republica Moldova, începând din acest an, producătorul moldovean vine cu o nouă ofertă. De data aceasta aduce făină din mai multe tipuri de cereale – practic, un produs procesat – precum făină din grâu spelta sau alac, soiuri din folosite în vechime.

De altfel, grâul spelta este cel mai vechi tip de grâu, cunoscut din vechime, amintit chiar și în Bilbie, în timp ce făina de alac este mai dietetică. Fără modificări genetice, fără îngrășăminte chimice, despre proprietățile acestui tip de grâu vorbește Dumitru Lefter, reprezentantul producătorului din Moldova. „Acestea sunt tipuri de grâu străvechi, sălbatic, care au niște parametri deosebiți. De exemplu spelta e foarte bogat în proteine, are 15%. Avem făină de spelta albă și făină integrală de spelta”, explică el.

Vezi detalii

Despre cea de alac spune că are altfel de proprietăți, fiind considerată mai dietetică. „Făina de alac este recomandată pentru diabetici sau pentru persoane care au intoleranță la gluten”, mai spune el.

Prima oară cu produse procesate pe piața românească

Producătorul moldovean este pentru prima oară pe piața locală cu produsele procesate. De asemenea, sunt nemodificate genetic. „Produsele noastre sunt organice, certificate, deci produse de supercalitate și vrem să ne asociem cu astfel de magazine care pun accentul pe calitate. Produsul ecologic și produsul modificat genetic sunt termeni complet incompatibili. Un produs ecologic este un produs de la natură, așa cum a fost creat de Dumnezeu; este pur așa cum dacii îl mâncau, când nu erau multinaționalele cu chimie și cu toate tipurile de protecție”, mai explică Dumitru Lefter.

A început ca o afacere de familie, iar ulterior, s-a dezvoltat până când a ajuns să facă exporturi de cereale de câteva milioane de euro pe an. „A pornit ca o afacere relativ mică, după care am accesat un fond de investiții din Olanda și a achiziționat 95% din cota companiei. Avem deschidere la specialiști externi, dar totul facem în Moldova. Până în 2023 exportam producția neprelucrată de cereale în Europa. Exportăm cam de 8 milioane de euro doar cereale și oleaginoase. Acum am decis ca o parte să o prelucrăm, să facem făini”, mai spune el.

Dacă vine vorba despre prețuri, produsele ecologice pe care le vând se încadrează în niște limite accesibile, iar explicația e simplă. „Prețurile sunt accesibile, pentru că noi, din câmp și până în farfurie, practic integrăm tot acest lanț. Totul este certificat de către bioinspectorii din Elveția. Noi am constatat că produsul ecologic poate fi la preț la fel ca produsul convențional”, mai explică el.

Oferta vine cu făină de grâu, secară sau mălai, dar și cu linte, in, muștar, mazăre verde sau floarea soarelui.

Grâu cultivat de peste 5.000 de ani

Despre grâul spelta se crede că a fost cultivat și în urmă cu 5.000 de ani, în Mesopotamia (Irak). Acest tip de grâu ancestral arată foarte asemănător cu grâul de azi. Diferența este că acest soi este strâns înconjurat de o coajă dură, care reprezintă peste o tremie din greutatea bobului. Soiurile moderne au fost obținute după cercetări care au vizat eliminarea acestei coji, care se pierde în timpul recoltei, reducând, astfel, timpul de recoltare.

Grâul alac seamănă foarte mult cu spelta și deseori este confundat cu acest soi, fiind asemănător și la valoarea nutrițională. Grâul alac însă are cu 15% mai puțin amidon și conține mai multe carotenoide decât grâul obișnuit. Este bogat în fosfor, vitamina B6 și potasiu, suportă mai bine schimbările de temperatură și este foarte rezistent la boli. Este o sursă important de mangan, element care este responsabil de sănătatea oaselor, nervilor, celulelor, tiroidei și a glicemiei, conform Paradisul verde.

Producătorul din Republica Moldova și-a prezentat oferta la Zilele Internaționale ale Producătorilor, eveniment ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Baia Mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *