EXCLUSIV | Principalul importator de vinuri românești din SUA, Armand Mastacaneanu: „În contextul actual, vinul românesc – și spun asta având în vedere rigiditatea mentalității producătorilor români – pare să fie din ce în ce mai departe de piața din SUA”

import vinuri romanesti sua Colaj foto: G4Food

În contextul introducerii taxelor vamale de 20% pentru produsele europene la importurile în SUA, vinurile sunt dintre cele mai afectate mărfuri. Producătorii francezi, spanioli sau italieni, care dețin majoritatea pieței speră într-o negociere pentru readucerea tarifelor într-o zonă acceptabilă, pierderile fiind altfel extrem de ridicate.

Dar ce se întâmplă cu vinurile românești? În ce măsură ajung ele pe piața americană și cum vor fi afectate? G4Food a solicitat un punct de vedere lui Armand Mastacaneanu, proprietarul Amavi Vinum, principalul importator al celor mai multe branduri de vin românesc pe piața din SUA. Amavi Vinum este o companie dedicată promovării și comercializării vinurilor premium, aducând pe piața americană o selecție diversificată de vinuri care reflectă tradiția și excelența viticolă a României și Spaniei.

„În acest moment, nu avem o imagine clară asupra modului în care noile tarife vor influența relațiile comerciale existente. Deocamdată, sunt doar speculații”, ne-a declarat omul de afaceri.

„O creștere a prețurilor va descuraja consumatorii, ceea ce va duce inevitabil la o scădere a cererii. În consecință, o reducere a vânzărilor ar putea genera concedieri (de ambele părți), atât în rândul importatorilor, cât și al producătorilor. Totuși, mulți importatori și distribuitori și-au constituit deja stocuri semnificative, ceea ce ar putea întârzia impactul acestor măsuri.

Pe termen scurt, este posibil ca unii producători să reducă prețurile pentru a compensa creșterea costurilor, urmând ca, în funcție de evoluția pieței, să decidă dacă vor reveni (sau nu) la prețurile inițiale”.

Importatorul ne-a dat și un exemplu de cum văd producătorii europeni din vest eventualele soluții: „Am participat la mai multe întâlniri cu producători italieni, iar aceștia au subliniat că vor implementa diverse strategii (clasice nouă, latinilor) pentru a-și menține prezența pe piața din SUA, având în vedere că pierderea acestui segment nu este o opțiune viabilă pentru majoritatea dintre ei.

Sperăm cu toții ca aceste tarife să fie doar temporare și ca situația să revină la normal în viitorul apropiat. În contextul actual, însă, vinul românesc—și spun asta având în vedere rigiditatea mentalității producătorilor români—pare să fie din ce în ce mai departe de piața din SUA. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce ajustări vor fi necesare pentru a menține competitivitatea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *