Primele pentru comercializarea produselor agricole, amânate de premierul Florin Cîțu, din cauza ”presiunii uriașe pe bugetul de stat”

La 1 ianuarie ar fi trebuit să intre în vigoare legea 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, dar guvernul a emis în ședința din 30 decembrie OUG 225/2020, prin care termenul de aplicare a legii a fost prorogat până la data de 1 ianuarie 2022.

Guvernul a motivat că acordarea acestui ajutor financiar, achitat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ar fi avut implicații majore asupra bugetului de stat, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii. Menționăm că acest tip de sprijin financiar urma să fie acordat în perioada 2021 – 2023.

Totodată, guvernul a precizat că acordarea acestui tip de sprijin din partea statului ar fi necesitat notificarea Comsiei Europene, în caz contrar România fiind expusă riscului unor posibile sancțiuni din partea forului european.

Potrivit legii 236/2020, valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar. Producătorii pot solicita prima de comercializare fără a depăși limita capacităților proprii de producție.

Ar fi trebuit să beneficieze de primele respective persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
b) posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
c) comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
d) fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz.

Legea a fost inițiată de deputatul liberal Ion Ștefan, în octombrie 2019, când guvernarea aparținea încă PSD, premier fiind Viorica Dăncilă. Guvernul PSD nu a avizat inițiativa legislativă a liberalilor, argumentând că proiectul ”nu întrunește caracteristicile unui act normativ”, ”nu rezultă cu claritate care este modalitatea de stabilire a primei de comercializare”, ”nu cuprinde norme prin care să se prevadă tipul de ajutor pe care statul îl acordă și nici temeiul legal european în baza căruia se instituie schema de finanțare”.

Alături de inițiator, au mai semnat încă 65 de parlamentari PNL, printre care și deputatul Adrian Oros, care în scurt timp, după căderea guvernului Dăncilă, a ajuns ministru al Agriculturii, în guvernul condus de Ludovic Orban.

Legea fost votată favorabil de Senat, a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social și finalmente a fost adoptată în ședința Camerei Deputaților din 13 octombrie 2020, cu 249 voturi pentru, 1 vot contra și o abținere.
În 5 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea și în aceiași zi a fost publicată în M.O.

Nominalizat din nou ca ministru al Agriculturii, după alegerile din 6 decembrie, Adrian Oros, ajuns în fața Comisiei pentru Agricultură, cu ocazia audierii regulamentare, le-a declarat deputaților că nu va emite normele de aplicare a legii, recunoscând ”unele lipsuri”, după ce noul președinte al comisiei i-a semnalat că 200 de euro sunt oferiți și pentru o tonă de grâu, și pentru o tonă de carne.

Ei bine, noul premier le-a dat timp parlamentarilor să revină, dacă mai e cazul, asupra legii și ministerului să elaboreze normele de aplicare. Pandemia covid-19 a produs daune economiei naționale, deficitul bugetar a sărit cu mult peste 3%, iar Florin Cîțu se dovedește deja a fi un premier strâns la pungă. În textul OUG 225/2020, e scris limpede: ”bugetul de stat este sub presiuni uriașe”, după ce ”guvernul  a adoptat măsuri bugetare, politice și de asigurare de lichidități în vederea atenuării efectelor negative provocate de pandemia de coronavirus asupra nivelului de trai al populației și asupra economiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *