Cum mierea nu este un produs vegan și exista un gol de ofertă pe această nișă comercială, un startup din California a creat o miere artificială. Este vorba de compania MeliBio, recent achiziționată de societatea elvețiană FoodYoung Labs, specializată în inovații în domeniul alimentar. Produsul se numește Mellody, o „miere” pe bază de plante, perfecționat din punctul de vedere al gustului și al texturii, relatează dissapore.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Nicio legătură cu culturile de laborator, ca în cazul înlocuitorilor de carne sau de ouă de sinteză, Mellody este creată în laborator dar fără a porni de la celule sau vreu fel de molecule animale, provenite de la produsul original. Creatorii lui au adoptat tehnica reverse inginerig, un fel de descompunere a produsului, urmată de o recompunere din componentele alternative.
Este vorba despre un amestec de glucoză și fructoză combinat cu extracte botanice din plante precum cătină, mușețel, trifoi, iasomie, floarea-pasiunii, într-o încercare de a reda cât mai fidel aroma și textura mierii naturale. Rezultatul l-a convins chiar și pe Daniel Humm, chef-ul celebrului restaurant vegan Eleven Madison Park din New York, cu trei stele Michelin, care a inclus produsul în linia sa Home.
Produsul estedeja disponibil în mai multe țări din UE și în afara acesteia, precum Austria, Elveția, Regatul Unit, sub denumiri diferite în funcție de distribuitor. Scopul este de a ajunge la 75.000 de puncte de vânzare.
„A fost o plăcere să transformăm conceptul de miere reală, dar fără albine, vândut acum în peste 400 de locații din lume. Este incredibil ce se poate realiza combinând știința inovatoare cu strategii de afaceri bine testate”, spune unul dintre creatorii săi.
Detaliile achiziției startupului, care are în lucru un alt proiect în domeniul mierii
Prin achiziția startup-ului sunt transferate proprietatea intelectuală și tehnologia de primă generație, adică rețeta și instrumentele necesare pentru realizarea mierii vegetale. Nu este inclusă în acord așa-numita tehnologie de a doua generație, adică fermentația de precizie, o metodă care ar permite crearea unei substanțe bioidentice cu cea produsă de albine.
„Pentru ca tehnologia alimentară să prospere, are nevoie de rădăcini solide, pe care doar companiile alimentare cu experiență le pot oferi. Cu tradiția îndelungată și experiența celor de la FoodYoung, sunt convins că acesta este mediul potrivit pentru ca misiunea MeliBio să crească și să înflorească”, a declarat unul dintre fondatorii startup-ului.