Cel mai mare preț mediu al carcasei de porc, clasa E ( între 55 – 60% carne macră ), a fost înregistrat în Bulgaria: aproape 260 de euro/100 kg, în săptămâna 20 – 26 noiembrie.
Pe locul doi se află Cipru, cu 235 euro/100 kg.
Pe locul trei, România, cu 235 euro/100 kg.
Prețul carcasei de porc, clasa E, în România a fost în săptămâna 47 mai mare cu 45,11 euro ( 23,7% ) decât în Franța, cu 33,75 euro ( 16,8% ) decât în Spania, cu 15,28 euro ( 7% ) decât în Germania și cu 6,29 euro ( 2,7% ) decât în Polonia.
Prețul la nivel UE este de 213 euro/100 kg.
Cel mai mic preț a fost înregistrat în Franța: 89,4 euro/100 kg.
Prețul porcului în viu, la poarta abatorului, a fost în România de 180 euro/100 kg ( 897,72 lei ), cu 2,42% mai mare decât acum un an și cu 36,75 % mai mare decât media ultimilor cinci ani.
În săptămâna 20 – 26 noiembrie au fost clasificate în România 66.369 carcase, din care 5.458 ( 8,22% ) carcase au provenit din comerțul intracomunitar.
Efectivul total de porcine a scăzut în România de la 3.452.000 capete, în 2021, la 3.004.000 capete, în 2023.
Site-ul Lantulalimentar.ro folosește date din surse oficiale, românești, europene și internaționale.
Este același porc, hrănit la fel, de ce să fie mai scump decât cel din alte state membre? Da, porc din România dar depinde rasa, hrana, cum este crescut etc. Salutare stimată redacție, poate este timpul să se spună că patriotismul alimentar costă. Sau surpriza ar fi să ne dăm seama, pe față, că anumite materii prime, utile în bucătărie, carnea de porc, altele, ar putea și sunt – cum este relatat aici – mai scumpe decât cele din restul pieței intracomunitare.