Producția estimată în țara noastră pentru anul acesta este 343.000 tone. Mai mare cu 16.000 t decât anul trecut. În ultimii 10 ani, vârful a fost atins în 2018: 425.000 t. Producții bune au mai fost obținute în 2011, 412.000 t și în 2013, 387.000 t.
Cel mai mare producător de mere la nivel european este Polonia, 3.400.000 t în 2020, cu 480.000 t mai mult decât anul trecut. Vârful producției l-a atins în 2018, 4.810.000 t.
Pe locul doi se situează Italia, 2.080.000 t anul acesta, în scădere față de anul trecut, când a obținut 2.096.000 t, cea mai mare producție din ultimii zece ani.
Franța ocupă locul trei, cu 1.431.000 t, în scădere față de anul trecut, când a obținut 1.651.000 t. Vârful l-a atins însă în 2011, când pomicultorii francezi au obținut 1.701.000 t.
Germania, locul patru, a obținut sub un milion de tone, mai exact 951.000 t, în scădere față de 2019, când pomicultorii germani au recoltat 991.000 t. Vârful a fost atins în 2018, 1.093.000 tone.
Producții mai mari decât România au mai obținut Spania ( 467.000 t ) și Ungaria ( 350.000 t ).
Producția totală a UE27 este de 10.585.000 t, mai mică decât anul trecut, 10.657.000 t.
În 2019, UE a exportat 1.273.392 t de mere și a importat 489.591 t.
Calculul provizoriu pentru luna octombrie indică faptul că merele obținute în fermele franceze sunt cele mai scumpe, 104,80 euro/100 kg. În Austira costă 96,33 euro/100 kg. De menționat că Austria a certificat ecologic mare parte a terenurilor sale agricole, incluzând și plantațiile pomicole. În Grecia, prețul este 92,36 euro/100 kg.
Cele mai ieftine sunt merele poloneze, 41,18 euro/100 kg, o scădere majoră față de luna iulie, când prețul a fost 117,60 euro. A doua țară cu cele mai ieftine mere este România, 67,72 euro/100 kg. Prețul nu a suferit schimbări semnificative, fiind constatată o anumită stabilitate. Cel mai jos a fost în ianuarie, 57,66 euro/100 kg, iar cel mai sus 73,16 euro/100 kg, în luna aprilie.
sursa: Observatorul european al fructelor și legumelor