Cea mai rapidă pâine plată. Piadina romagnola, nu trebuie dospită, se face rapid și ușor. Pliată, umplută, rulată, tăiată bucățele sau întreagă precum turtele bunicii

flat bread paine plata piadina romagnola rucola wrap sursa foto: pixabay.com

Există extrem de multe pâini plate în bucătăria internațională, flat bread. Acest tip de pâine nedospită înseamnă, dealtfel, pâinea primordială. Inițial oamenii făceau pâine amestecând grâul mărunțit, ulterior făina, cu apa, sistemul și agenții de dospire sunt apanajul modernității. Inclusiv turtele bunicilor erau o formă de pâine plată, deși uneori se făceau din aluat dospit.

Prima caracteristică a pâinilor plate este că aluatul dezvoltă mai puțin gluten și este mai ușor de digerat. Totodată, presupune un timp mult mai scurt de pregătire și este mult mai ușor de făcut. Este nevoie doar de un interval scurt de timp în care amidonul are nevoie să absoarbă lichid.

Se formează și o rețea incipientă de gluten, care dă structură oricărui aluat din făină de grâu. Însă în absența frământării lungi și a dospirii glutenul se dezvoltă doar minimal. Nu este deloc lipsit de importanță: produsele moderne de bakery pot genera probleme de digestie din cauza glutenului, chiar intoleranță sau boala celiacă.

Dincolo însă de chestiunea controversată a glutenului, sunt momente când avem nevoie rapid de pâine. Iată mai jos cea mai simplă și rapidă pâine plată – durează mai mult drumul până la market și înapoi. Plus parfumul îmbietor din bucătărie.

De facto, este rețeta unei specialități din zona Bologna, mai precis la piadina romagnola. Cine a mers la mare pe riviera Adriatică este imposibil să nu fi gustat deja una: se pliază în două și se umple. Însă se poate foarte bine propune pur și simplu în loc de pâine, alături de supă, salată, omletă, sau orice mâncare scăzută.

sursa foto: freepik.com

Ingrediente pentru 4 pâini plate de 25 cm diametru

500 g făină de panificație obișnuită
5 g sare
250 ml apă
75 ml ulei
2 g bicarbonat de sodiu alimentar

Procedeu

Este un aluat rapid și este cel mai ușor de făcut astfel: într-un bol mare se amestecă făina cu apa, sarea și bicarbonatul. Se amestecă și cu mâna, dar cel mai simplu e cu o lingură.

Când s-a amalgamat grosso modo, turnăm pe pereții bolului, de jur împrejur, uleiul. Continuăm acum să dăm formă aluatului cu mâna: îl întindem puțin și îl împăturim de 2-3 ori. Un aluat care nu durează mai mult de 2 minute.

Îi dăm formă sferică, îl acoperim și îl lăsăm puțin la temperatura camerei. Sunt suficiente și 15 minute.

După ce a trecut acest timp și avem un aluat care în limbaj profesional se numește relaxat, îi dăm formă. Se împarte în 4 bucăți și fiecăreia i se dă formă sferică.

Se întind cu un sucitor de lemn, trebuie să iasă rotundă, de circa 25 cm diametru. Iar grosimea, nu mai mult de 5 mm. Din cantitățile propuse nu poate ieși decât așa.

Se pot face și puțin mai mici și mai groase, din aceleași cantități.

Cum se coc piadinele

Se coc fiecare într-o tigaie anti aderentă la foc mediu, pe ambele părți. Pentru fiecare dintre ele e suficient circa 1 minut, câte 30 de secunde pe fiecare parte. Depinde mult de intensitatea flăcării, de calitatea tigăii dar în linii mari aceștia sunt timpii corecți.

Se pot servi pe post de pâine dar și pliate și umplute. În mod tradițional, italienii pun în ele prosciutto cotto, o brânză moale și multă rucola. Sau prosciutto crudo, mozzarella, cherry, rucola. Se mai pot umple și cu maioneză, ton și roșii tăiate mărunt și scurse. Sau cu muștar, bacon și ardei dulce-acrișori.

O altă posibilitate este aceea de ale rula precum un wrap și umple, cam ca la șaorma. De exemplu, cu carne de pui, salată verde și castraveți.

Altă posibilitate: se taie bucăți mai mici și se mănâncă cu diferite sosuri, în stilul nachos, sudamerican: guacamole, pesto, sos barbeque etc.

Singura limită a acestui tip de pâine este că, fiind nedospită, se mănâncă proaspătă. Se conservă cel mult până a doua zi, când e mai bună reîncălzită ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *