Ovine din rasa Sarda, licitate online, în Italia / Animalele au fost testate genetic, pentru a le evalua rezistența la boala numită Scrapia

oaie sardă Sursa foto: Wikimedia Commons/Marcello Mundula

Asociația Națională Pastorală (Asso.Na.Pa.) și AGRIS Sardinia (o agenție de cercetare în agricultură) împreună cu Asociația Crescătorilor de Ovine din Regiunea Sardinia au organizat, în perioada 26 aprilie – 4 mai, o licitație online de berbeci din rasa Sarda, concursul fiind apreciat de fermieri, datorită animalelor de elită oferite pentru vânzare și eficienței platformei online, informează site-ul agricultura.it

Berbecii puși la dispoziția crescătorilor de oi din rasa Sarda provin, în mare parte, din liniile genealogice selectate în fermele experimentale ale AGRIS. Animalele, pe lângă caracteristicile specifice valoroase, dezvoltate de-a lungul multor generații, sunt evaluate cu cele mai moderne tehnologii genomice și pentru alte trăsături de importanță economică, precum rezistența la patologii și, în cazul femelelor, conținutul de grăsimi și proteine ​​din lapte. 

Berbecii licitați sunt, de fapt, primul produs al cercetării pe care Asso.Na.Pa. și AGRIS o desfășoară împreună de ani de zile, iar, în prezent, ca parte a proiectului SHEEP&GOAT, pentru a produce animale atât productive, cât și rezistente la boli. 

Veniturile licitației în baza acordului încheiat între AGRIS și Asso.Na.Pa. vor fi investite în modernizarea structurilor Centrului Arieti și în realizarea unor programe de inseminare artificială care vizează nu doar popularea fermelor cu cele mai bune animale, ci și dobândirea de noi linii genetice valoroase.

Rezultatele licitației s-au dovedit a fi mai bune decât la ediția trecută, mai ales în ceea ce privește prețurile. Berbecii scoși la licitație au fost în număr de 89, destinați reproducției, și 12 nepotriviți pentru reproducere. Au fost vândute un total de 82 de exemplare (71 pentru reproducere și 11 care nu sunt destinate reproducerii ), toate testați genetic pentru a afla rezistența la Scrapie. Aceasta este o boală neurodegenerativă, iar prin testare genetică, specialiștii pot detecta berbecii care sunt rezistenți la Scrapie, aceștia fiind buni pentru reproducție. Berbecii care sunt depistați ca fiind lipsiți de rezistență la Scrapie nu sunt destinați reproducției și sunt sacrificați pentru consum. 

S-au înscris 45 de crescători de ovine din rasa Sarda. Cel mai bun preț obținut pentru un berbec adecvat pentru reproducere a fost în valoare de 2.875 de euro (fără TVA), în timp ce prețul cel mai bun pentru un berbec nepotrivit pentru reproducere a fost de 800 de euro (fără TVA). Exemplarele rămase nevândute vor fi în continuare disponibile pentru vânzare prin negociere directă.

Sursa foto: Wikimedia Commons/Marcello Mundula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *