O fermă de lângă Oslo servește drept centru de zi pentru persoanele cu demență. Oaspeții sunt implicați în muncile agricole, ceea ce îi face să se simtă normali și valoroși

ferma, oslo, dementa, impulssenter Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Impulssenter, o fermă de lângă Oslo, oferă îngrijire de zi pentru persoanele cu demență, oferindu-le un sentiment de scop și de comunitate. Henriette Bringsjord, care administrează acum ferma pe care părinții ei au transformat-o în urmă cu 20 de ani, pune accentul pe oferirea unor sarcini simple pacienților cu demență, numiți „îngrijitori”, pentru a-i ajuta să se implice în viață, să socializeze și să aibă grijă de ceva, transmite Business Insider.

Ferma se aliniază planului național norvegian de îngrijire a demenței, care impune servicii de îngrijire de zi semnificative pentru pacienții cu demență și oferă finanțare pentru astfel de inițiative.

La Impulssenter, îngrijitorii participă la activități precum hrănirea vacilor, recoltarea ouălor și întreținerea fermei. Această abordare exemplifică „prescripția socială”, concentrându-se pe punctele forte și interesele pacienților, mai degrabă decât pe limitările acestora. Îngrijitorii apreciază această metodă, deoarece îi ajută să se simtă „normali” și valoroși.

Rutina fermei include preluarea îngrijitorilor, mese comune, plimbări și 90 de minute de muncă, oferind un mediu structurat care promovează bunăstarea. Sarcini precum ambalarea ouălor și tăierea pâinii pentru vaci nu numai că îi țin ocupați pe îngrijitori, dar le și insuflă un sentiment de împlinire. De exemplu, Bjarne Bohler, un îngrijitor, găsește bucurie în tăierea pâinii și simte că participarea sa i-a oferit o „nouă viață”.

Interacțiunea socială este un alt aspect esențial. Îngrijitori precum Marianne Rogstad, care înainte se dezvoltau în medii sociale, beneficiază enorm de comunitatea pe care o oferă ferma. Rogstad, care nu mai poate conduce din cauza demenței sale, apreciază interacțiunile și activitățile zilnice de la fermă, care o împiedică să se simtă izolată acasă. În ciuda stării sale, își menține abilitățile lingvistice și îi place să interacționeze cu ceilalți, consolidând astfel importanța legăturilor umane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *