O epavă romană veche de 1.700 de ani, descoperită în apropierea ţărmului insulei Mallorca / Corabia transporta sos de peşte fermentat / Preparatul, folosit pentru condimentarea mâncării

corabie, sos de peste, romana, peste Sursa foto: Pixabay/ulleo

O epavă din epoca romană, veche de 1.700 de ani, ce a fost descoperită în ape puţin adânci, în apropierea ţărmului insulei spaniole Mallorca, are la bord o încărcătură preţioasă de sos de peşte, conform unui nou studiu, transmite publicația Live Science, preluată de Agerpres.

Epava din Ses Fontanelles se află la doar câteva sute de metri de plaja din apropiere de Les Meravelles, o staţiune turistică aflată la aproximativ 6 kilometri sud-est de Palma, capitala insulei Mallorca şi a fost descoperită după o furtună în 2019.

Studii arheologice anterioare au ajuns la concluzia că această corabie provine din portul spaniol Cartagena – cunoscut drept „Carthago Spartania” de către romani – şi s-a scufundat în circumstanţe neelucidate în secolul IV. d.Hr.

Ultimul studiu cu privire la această epavă, publicat la 21 martie în jurnalul Archaeological and Anthropological Sciences, dezvăluie că majoritatea celor 300 de amfore ce erau transportate pe vas conţineau sos de peşte fermentat făcut din hamsii şi folosit pentru condimentarea mâncării – o delicatesă în perioada romană denumită “liquamen” în latină.

Este neobişnuit să descoperim o epavă atât de bine conservată din această perioadă, a declarat coordonatorul studiului, Miguel Ángel Cau Ontiveros, directorul Institutului de Arheologie al Universităţii din Barcelona şi profesor la ICREA, Institutul Catalan de Cercetări şi Studii Avansate.

„Este singura epavă romană cunoscută din zona Carthago Spartania şi una dintre puţinele epave din secolul IV ce au fost descoperite în Mediterana”, a declarat el pentru Live Science.

Sursa foto: Pixabay/ulleo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *