Andreea Chițu are o afacere de familie intitulată Pai din Pai, în care, potrivit ei, susține agricultura sustenabilă și protecția mediului. Ea încearcă să introducă paie realizate din paie de grâu pe piața din România.
Până în momentul de față, Andreea Chițu nu a reușit să încheie un parteneriat cu un mare retailer. Ea își vinde produsele în propriul magazin online și în diverse restaurante sau cluburi. Fiind un produs nou pe piață, „lumea deocamdată își dorește să îl testeze”, spune Andreea.
Un astfel de pai, ținut în apă, devine mai flexibil, dar rezistă. „Deci puteți să beți și a doua zi, și a treia zi cu același pai, dacă nu îl spargeți, dacă nu îl ronțăiți. Poate fi spălat inclusiv la mașina de spălat vase acasă”, a declarat Andreea Chițu, pentru G4Food.
Ea ne-a mai spus că paiul rezistă inclusiv în băuturi fierbinți. Dacă produsul este aruncat în natură, el se degradează în câteva săptămâni, susține Andreea.
Prețul depinde foarte mult de metoda de ambalare, menționează Andreea. Sunt pachete cu 30 de paie, dar și cu 500. „Avem în mod activ promoții pe site și discounturi.”
Pe site, cel mai mic pachet de paie este oferit la prețul de 9,50 lei. La pachetul de 500 de paie, prețul este de aproximativ 115 lei.
Paiele sunt produse de firmă, în județul Constanța, unde cultivă grâul pe propriile terenuri. Andreea precizează că deține 80 de hectare. „Din aceste culturi facem și o recoltare integrală pe anumite zone.” Ulterior, paile sunt tăiate la foarfecă, spălate și sterilizate.
Investiția inițială s-a ridicat la 50 de mii de euro, potrivit Andreei Chițu.
Antreprenoarea nu are certificare pentru produse, dar plănuiește să obțină. Fondurile europene nu a putut să le obțină. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, după cum ne-a povestit, le trebuia mai multă vechime, iar acum sunt în căutare de fonduri.
Principala provocare pe care o întâmpină Andreea Chițu este reticența oamenilor în a folosi produsele sale. Pentru că este un produs nou pe piață, românesc, mulți se întreabă dacă nu cumva conține pesticide, dacă grâul este stropit.
Produsul nu este nou. În anii ’70, în București, astfel de paie se foloseau în restaurante. „În copilăria noastră, cu astfel de paie am băut la bunici și în toată lumea este folosit paiul din tulpina de grâu sau din tulpina de secară”, a declarat Andreea Chițu. Din 2017-2018 a reînceput această producție din produse naturale, de când s-au interzis paiele de plastic.
„În momentul de față avem doi angajați și doi colaboratori activi”, transmite antreprenoarea.
Ca planuri de viitor, Andreea Chițu încearcă să se stabilizeze pe piață, să facă față scepticismului care există. Andreea ne povestește cum oamenii își doresc paie individuale, dar acest produs nu se pretează ambalării individuale. Asta deoarece paiul s-ar deteriora în timpul în care ar fi rupt ambalajul.
„Am venit cu o soluție ce se cheamă ‘Solnița de paie’. Chiar săptămâna asta o să lansăm a doua solniță pe platforma noastră, considerând că această soluție s-ar preta pentru partea de restaurante și cafenele”, a mai menționat ea.
Anul acesta, Andreea Chițu spune că Pai cu Pai vrea să lanseze paiul de secară, ce are un diametru mai mare și lungimi mai variate.
Sursa foto: G4Food