Este cazul avocado-ului, unul dintre alimentele care a câștigat mulți adepți în ultimii ani și ale cărui „grăsimi bune” sunt ideale pentru organismul nostru. Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui aliment, abuzul nu este recomandat atunci când încercăm să scăpăm de kilogramele în plus.Așa a explicat renumitul nutriționist Pablo Ojeda, care oferă frecvent sfaturi pentru cei care doresc să treacă printr-un proces eficient de pierdere a grăsimii și să aibă o dietă mai sănătoasă. Într-o intervenție la emisiunea de radio „Las Mañanas KISS”, expertul în nutriție a avertizat că un consum excesiv al acestui produs poate fi contraproductiv pentru sănătatea noastră.
Aceasta este cantitatea maximă de avocado, afirmă nutriționistul
Întrebat despre acele alimente pe care le considerăm sănătoase, dar care ar putea contribui la un aport caloric mai mare decât este necesar, Ojeda a menționat avocado-ul ca un exemplu. „Avocado-ul este minunat, are foarte multe proprietăți”, a spus expertul, dar a subliniat conținutul său caloric ridicat.
Avocado-ul este un aliment care oferă un aport caloric ridicat: aproape 400 de calorii la 100 de grame.
Potrivit nutriționistului, fiecare porție de 100 de grame din această fructă echivalează cu între 350 și 400 de calorii. De aceea, trebuie să fim atenți atunci când îl includem în dieta noastră și să nu depășim o limită pentru a evita problemele: „Aș recomanda un maximum de trei avocado-uri pe săptămână”, a sugerat el în emisiunea de radio.
Uleiul de măsline este sănătos, dar trebuie utilizat cu moderație
Avocado-ul nu este singurul produs al cărui consum ar trebui limitat din cauza aportului caloric ridicat. Pablo Ojeda a precizat că trebuie să fim atenți și la unul dintre ingredientele fundamentale ale dietei mediteraneene: uleiul de măsline extravirgin. Potrivit expertului, acesta este „cea mai sănătoasă grăsime de pe planetă” și ar trebui să-l consumăm zilnic, însă nu în exces, deoarece fiecare 100 ml conțin aproape 900 de calorii.
În „o lingură plină”, putem găsi „în jur de 120 de calorii”, motiv pentru care nu trebuie să-l consumăm în exces: „Dacă dimineața îți faci o felie de pâine prăjită cu ulei și apoi la prânz adaugi un pic mai mult în salată, iar seara încă puțin pe friptură… atunci, înainte să-ți dai seama, ai consumat 900 sau 1.000 de calorii!”.
Superalimentele să le consumăm cu măsură
În cele din urmă, nutriționistul a vorbit despre „superalimentele” la fel de nutritive, precum nucile, migdalele sau fisticul. Acestea, care au „proprietăți incredibile”, trebuie consumate cu moderație, deoarece au, de asemenea, un aport caloric ridicat (700 de calorii în medie).
„Când termini pachetul de fistic, este foarte posibil să fi consumat fără probleme mai mult de 1.000 de calorii”, a explicat el. Prin urmare, trebuie să fim precauți și să consumăm un maximum de 25 până la 30 de grame pe zi, adică ceea ce poți cuprinde în palmă.