Dacă ai începe să consumi mai multe calorii decât de obicei sau să reduci exercițiile fizice, nu ai fi surprins să vezi că te îngrași. Însă, dacă faci totul la fel ca întotdeauna, iar greutatea ta tot crește, începi să te îngrijorezi. Potrivit webmd.com există o seamă de alte motive care pot duce la îngrășare, care nu au legătură cu mesele tale sau cu lipsa de mișcare.
Lipsa de somn
Există două probleme interconectate între ele deși, aparent, nu par a avea vreo legătură: somnul și creșterea în greutate. În primul rând, dacă te-ai trezit târziu, vei lua o gustare târziu, ceea ce, de regulă, înseamnă mai multe calorii. În al doilea rând, în corpul tău se întâmplă niște lucruri, atunci când ești lipsit de somn: modificările nivelului hormonal cresc pofta de mâncare, iar foamea excesivă te face să nu te simți la fel de plin după masă.
Totodată, lipsa de energie cauzată de oboseală te-ar putea face să fii tentat să consumi mai multe dulciuri, în speranța că vei obține mai multă energie.
Stresul
Când cerințele vieții devin prea intense și presante, corpul nostru intră în modul de supraviețuire. În acel moment este secretat cortizolul, „hormonul stresului”, ceea ce determină creșterea apetitului. Și, desigur, în perioadele de stres s-ar putea să ajungem să mâncăm în exces așa-numitele alimente de confort, adică cele foarte bogate în calorii. Această combinație – stres și alimentație bogată în calorii – constituie un teren perfect pentru creșterea în greutate.
Medicamentele antidepresive
Un efect secundar al unora dintre medicamentele antidepresive este creșterea în greutate. Dacă simți că pățești acest lucru, discută cu medicul tău despre modificarea planului tău de tratament. Dar niciodată nu-ți opri singur tratamentul și/sau nu-ți schimba singur medicația, așa cum consideri tu. Și, nu uita, chiar depresia, în sine, poate provoca modificări ale greutății.
Steroizii
Medicamentele antiinflamatorii pe bază de steroizi, precum prednisonul, sunt recunoscute pentru faptul că favorizează creșterea în greutate. Retenția de lichide și creșterea apetitului sunt principalele motive. Unii oameni pot observa, de asemenea, că acumulează depozite de grăsime în zona feței, a burții și/sau la ceafă. Dacă ai luat medicamente pe bază de steroizi mai mult de o săptămână, nu le opri brusc, pentru că se pot ivi probleme. Discută cu medicul tău în privința întreruperii tratamentului.
Medicamentele pentru tensiune și diabet
Există câteva alte medicamente, eliberate doar pe bază de rețetă, care sunt legate de creșterea în greutate. Lista include medicamente antipsihotice (folosite pentru a trata tulburări precum schizofrenia și tulburarea bipolară), împreună cu medicamente pentru tratarea migrenelor, convulsiilor, hipertensiunii arteriale și a diabetului. Doar medicul te poate ajuta să găsești un medicament care să-ți trateze simptomele, dar să aibă efecte secundare reduse.
Nu da vina pe pilulele contraceptive!
Contrar zvonurilor, pilulele contraceptive combinate (estrogen și progesteron) nu sunt dovedite că ar fi responsabile de creșterea în greutate. Se crede că unele femei care iau pilula combinată pot experimenta o creștere în greutate, legată de retenția de lichide, dar aceasta este, de obicei, pe termen scurt. Dacă ești îngrijorată de o posibilă creștere în greutate, discută cu medicul tău, pentru a găsi cea mai bună variantă.
Hipotiroidismul
Dacă tiroida (glanda în formă de fluture din partea din față a gâtului) nu produce suficient hormon tiroidian, probabil că te simți obosit și slăbit, ai, deseori, senzația de frig și, nu în ultimul rând, vezi cum te îngrași. Fără suficienți hormoni tiroidieni, metabolismul încetinește, ceea ce face posibilă o creștere în greutate.
Chiar și o tiroidă leneșă, care funcționează la limita inferioară a normalului, poate provoca creșterea în greutate. Tratarea hipotiroidismului cu medicamente poate inversa o parte din creșterea în greutate.
Menopauza
Majoritatea femeilor se îngrașă în timpul menopauzei, dar hormonii, probabil, nu sunt singura cauză. Îmbătrânirea încetinește metabolismul, astfel încât se ard mai puține calorii. Și schimbările în stilul de viață (cum ar fi exercițiile fizice mai puține) joacă un rol. Dar locul în care se depun, pe corpul tău, depozitele de grăsime, poate fi legat de menopauză, cum ar fi, de exemplu, grăsimea care se acumulează în jurul taliei, mai mult decât pe șolduri și coapse.
Sindromul Cushing
Creșterea în greutate este un simptom comun al sindromului Cushing, o afecțiune în care ești expus la prea mult cortizol, hormonul stresului, care, la rândul său, provoacă creșterea în greutate și alte anomalii. Poți suferi de sindromul Cushing dacă iei steroizi pentru astm, artrită sau lupus. De asemenea, afecțiunea se poate instala și atunci când glandele suprarenale produc prea mult cortizol sau ar putea fi legat de o tumoră. Ai putea să te îngrași cel mai tare în jurul feței, gâtului, partea superioară a spatelui sau a taliei.
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic este o problemă hormonală frecventă la femeile aflate la vârsta fertilă. Majoritatea femeilor cu această afecțiune au multe chisturi mici pe ovare.
Sindromul ovarului polichistic duce la dezechilibre hormonale care afectează ciclul menstrual și pot duce la creșterea părului corporal și la acnee. Femeile cu această afecțiune au organismul rezistent la insulină (hormonul care controlează zahărul din sânge), iar acest lucru le poate provoca creșterea în greutate. Greutatea tinde să se acumuleze în jurul abdomenului, sporind riscul bolilor de inimă.
Renunțarea la fumat
Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Când renunți, este posibil să te îngrași, dar poate mai puțin decât crezi. În medie, persoanele care renunță la fumat câștigă în greutate mai puțin de 10 kilograme. Ulterior, după câteva săptămâni, ar trebui să încetezi să te mai simți înfometat, ceea ce te va ajuta să reușești să slăbești kilogramele acumulate în plus.