Mobilizarea fermierilor francezi împotriva tratatului Mercosur de liber schimb UE-America latină a dat rezultate: Guvernul de la Paris va cere un vot în Parlament

mercosur foto: https://www.facebook.com/it.euronews

Noul guvern francez intenționează să organizeze o dezbatere în Parlamentul de la Paris, urmată de un vot, cu privire la controversatul acord comercial dintre Uniunea Europeană (UE) și țările latino-americane din Mercosur, contestat de fermierii francezi ieșiți luni în stradă, anunță ediția online a ziarului Le Monde. Propunerea ar urma să fie anunțată public după o întâlnire în curs a liderilor grupurilor parlamentare cu șeful guvernului francez, Michel Barnier.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Maud Bregeon, a declarat marți că Franța va continua „să mențină fermitatea atât timp cât este necesar” împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a acestui tratat de liber-schimb UE-Mercosur.

„Este legitim ca Parlamentul să-și exprime opinia asupra acestei chestiuni, având în vedere că mulți deputați sunt preocupați, fie pentru că au agricultori în circumscripțiile lor, fie pentru că această problemă îi privește pe toți cetățenii francezi”, a completat Maud Bregeon.

Potrivit ei, acordul cu țările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay), susținut de mai multe țări mari ale UE, precum Germania și Spania, „constituie o concurență neloială absolut inacceptabilă pentru crescătorii noștri de animale, penru că el contravine regulilor privind politicile care țin de ecologie, în special în raport cu Acordul de la Paris”.

Președintele Macron transmite mesaje în sprijinul fermierilor de la summitul G20

În paralel, prezent la summitul G20 de la Rio, președintele fracenz Emmanuel Macron a intervenit personal în dezbaterea generată de revolta agricultorilor. „Contrar a ceea ce cred mulți, Franța nu este izolată, alte șori ni se alătură”, a afirmat Macron din Rio, enumerând de partea Franței Polonia, Austria, Italia, dar și „alte țări”.

Intenția Franței este de a crea un bloc mai mare care să se opună acordului Mercosur la nivel UE, pentru a bloca adoptarea lui de către Comisia Europeană. Potrivit regulamentelor de funcționare ale blocului comunitar, pentru a bloca decizia este necesar ca țările care se opun să reprezinte cel puțin 35% din populația UE.

Însă în ciuda opoziției Franței și Italiei, dintre țările mai mari, Comisia Europeană pare decisă să finalizeze acest acord până la sfârșitul anului, iar Germania s-a declarat favorabilă, alături de Spania. Fermierii francezi se opun acordului motivând că el amenință propria lor existență pentru că ar permite importul unor produse cu standarde de calitate mai joase dar mai ieftine, care crează concurență neloială celor naționale.

La proteste începute ieri și care continuă și astăzi participă două mari organizații, FNSEA și Jeunne Agriculteurs. Potrivit Le Monde, la cele din Alsacia, zona de graniță dinspre Germania, au participat și agricultori germani. Fermierii au blocat unele artere principale de circulație rutieră dar protestele au fost în general pașnice. Se așteaptă ca mișcare de protest în stradă să continue și în cursul zilei de miercuri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *