Interesul consumatorilor pentru gustul autentic oferit de produsele micilor producători locali este în creştere, însă de cele mai multe ori realitatea economică rămâne principalul factor care dictează succesul acestora, a declarat, vineri, Sebastian Brumă, membru al Academiei Române filiala Iaşi, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, micii producători locali trebuie sprijiniţi prin ştiinţă şi inovaţie, dar şi de retaileri, prin iniţiative de tipul rafturilor sau standurilor cu bunătăţi locale amenajate special în magazine.
“Se vede un interes tot mai crescut din partea consumatorilor pentru produsele locale, dar cred că de cele mai multe ori situaţia economică primează şi dictează dacă anumite produse sau iniţiative merg mai departe. Sunt mici producători care în această perioadă economică dificilă încearcă să îşi valorifice produsele prin diferitele canale”, a declarat, pentru AGERPRES, Sebastian Brumă, membru al Academiei Române filiala Iaşi.
El a afirmat, totodată, că se doreşte o apropiere tot mai strânsă între reprezentanţii mediului academic, cercetătorii Academiei Române, şi producătorii locali şi nu numai.
“Este oportun să ieşim în comunitate, să oferim din ceea ce ştim, să arătăm că putem să facem un transfer de cunoaştere dinspre cercetare în sectorul antreprenorial, pe de o parte, ajutând producătorii, dar şi în mediul comunitar, pentru că şi noi suntem parte din comunitate. (…) Important este să ne facem înţeleşi, pentru că noi venim cu o altă abordare. Suntem adepţii ştiinţei deschise, punem în discuţii propuneri de proiect aflate în evaluare şi le prezentăm comunităţii. Este important să facem acţiuni atunci când este nevoie”, a explicat Sebastian Brumă.
Declaraţiile au fost făcute în contextul lansării la Iaşi, Paşcani şi Hârlău a unui program de tip raft de bunătăţi locale pentru susţinerea micilor producători din judeţ Iaşi. Astfel, producătorii locali sunt încurajaţi să aducă în retailul modern bunătăţile făcute după reţete tradiţionale şi sunt ajutaţi să ajungă mai uşor la consumatori.
“Programul nu are o miză economică, fiind o altă cale prin care înţelegem să punem suflete în comunitate şi în România, aşa cum face fiecare dintre producătorii pe care i-am selectat. Ne asigurăm că ceea ce este bun şi sănătos îşi găseşte loc în retailul modern”, a afirmat Cătălin Costinaş, director general adjunct al retailerului respectiv.
Conform acestuia, produsele micilor producători sunt puse la vânzare în cantităţi limitate, doar în magazinele selectate, “pentru a permite producătorilor să îşi păstreze modul de preparare şi calitatea tradiţională fără a insista pe cantitate”.