Merită dieta keto riscul pentru sănătate? Un nou studiu pune la îndoială siguranța acesteia

dieta keto, riscuri, keto, sanatate Sursa foto: Pamela Mcadams | Dreamstime.com

Un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea din Bath ridică semne de întrebare cu privire la siguranța pe termen lung a dietei ketogenice (keto), relatează publicația ScienceAlert.

Studiul a implicat 53 de adulți sănătoși care au urmat una dintre trei diete – keto, săracă în zahăr sau moderată în zahăr și carbohidrați – timp de 4 până la 12 săptămâni. Constatările sugerează că, deși dieta keto este eficientă pentru pierderea grăsimii, aceasta poate crește riscul apariției unor probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și boli intestinale.

Principalele preocupări includ creșterea nivelului de colesterol, reducerea diversității bacteriilor intestinale benefice și scăderea capacității de a metaboliza zaharurile. Participanții la dieta keto au consumat mai puțin de 8% din caloriile lor din carbohidrați, ceea ce a dus la reduceri semnificative ale Bifidobacterium, o bacterie intestinală esențială. Această modificare a sănătății intestinale a persistat pe tot parcursul studiului, indicând posibile consecințe pe termen lung.

De asemenea, deși dieta keto a redus nivelurile de glucoză, aceasta a diminuat și capacitatea organismului de a gestiona carbohidrații, sugerând dezvoltarea rezistenței la insulină. Această rezistență, marcată de niveluri crescute ale enzimei PDK4 în mușchii scheletici, este o caracteristică a diabetului de tip 2. Dacă persoanele care urmează dieta keto revin la un aport mai mare de carbohidrați, această rezistență la insulină le-ar putea crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

În schimb, dieta săracă în zaharuri, care a inclus mai puțin de 5% din calorii din zaharuri libere, a dus la pierderea de grăsime fără efectele negative asupra sănătății observate în cazul dietei keto.

În general, studiul sugerează că reducerea zaharurilor adăugate poate fi o abordare mai sigură și mai durabilă pentru pierderea de grăsime decât adoptarea unei diete ketogenice.

Citește și: Dieta ketogenică: Un ghid detaliat pentru începători în keto / O dietă controversată care prezită atât beneficii, cât și riscuri / Care sunt efectele secundare și cine ar trebui să evite dieta ketogenică?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *