Locuitorii din țările sud și est-europene fac toxiinfecții alimentare în mediul lor de trai, în timp ce locuitorii din nordul Europei se îmbolnăvesc mai des în timpul călătoriilor în afara țării lor

Număr mai mare de îmbolnăviri, din surse alimentare, cu Campylobacter, în România, în 2019 față de anii precedenți; rata infectărilor rămâne, însă, printre cele mai mici din U.E. Număr mai mare de îmbolnăviri, din surse alimentare, cu Campylobacter, în România, în 2019 față de anii precedenți; rata infectărilor rămâne, însă, printre cele mai mici din U.E.

Peste 96% din cazurile de îmbolnăvire cauzată de bacteria Campylobacter raportate de Cehia, Ungaria, Letonia, Malta, Portugalia, România și Slovacia au fost înregistrate pe teritoriul acestor țări. Țările nordice ( Finland, Suedia, Danemarca, Islanda și Norvegia ) au raportat, în schimb, că pacienții s-au îmbolnăvit în timpul călătoriilor, efectuate atât în interiorul Uniunii Europene ( în Spania, Franța și Grecia ), cât și în afara spațiului comunitar ( Thailanda, Turcia și Maroc ), potrivit Raportului EFSA 2018.

În 2018, la nivelul Uniunii Europene au fost în total 246.571 de cazuri de îmbolnăvire cauzată de bacteria Campylobacter. Rata cea mai mare de îmbolnăvire la 100.000 de locuitori a fost în Cehia ( 215 ) și Slovacia ( 153 ). În România, rata a fost de 2,5 cazuri/100.000 de locuitori, în cifre absolute, 582 de cazuri, din care confirmate 573.

Din aceștia, cei mai mulți s-au îmbolnăvit acasă. La nivel european au fost confirmate 524 de focare având drept cauză consumul alimentar și de apă. Un focar presupune existența a cel puțin două persoane care s-au îmbolnăvit în același loc din aceeași cuază, în același timp. Restul sunt cazuri individuale. Bacteria a fost depistată, cu precădere, în probe de carne și produse din carne și în lapte și produse lactate.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Salmonella în mediul de trai al pacienților ( domestic cases ), procentul ajungând chiar până la 100%, au fost raportate de Cehia, Estonia, Malta, Letonia, România, Ungaria, Slovacia, Portugalia și Olanda. Patru țări nordice, Finlanda, Suedia, Islanda și Norvegia au raportat că cei mai mulți pacienți au contactat bacteria în timpul călătoriilor atât în interiorul UE ( 20,8% din cazuri ), cât și în afar UE, în Turcia, India, Thailanda și Egipt.

Cele mai mari rate de îmbolnăvire la 100.000 de locuitori au fost în Slovacia ( 124,8) și Cehia ( 102,7 ). În România, rata a fost de 7,2/100.000 de locuitori, adică 1.443 de cazuri, din care 1.410 confirmate.

Ouăle și produsele pe bază de ouă rămân principala sursă de Salmonella, dar bacteria fost depistată și în probe de carne și produse din carne.

sursa foto: dangersalimentaires.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *