Legea securității alimentare a Chinei intră în vigoare / Cel mai mare importator de produse agricole din lume țintește autosuficiența absolută

legea securitatii alimentare, china, alimente, cereale Sursa foto: Shariff Che' Lah | Dreamstime.com

Prima lege privind securitatea alimentară a Chinei, care vizează atingerea unei „autosuficiențe absolute” în ceea ce privește producția de cereale de bază, a intrat în vigoare sâmbătă, consolidând eforturile celui mai mare importator de produse agricole din lume de a reduce dependența de achizițiile din străinătate, transmite Reuters.

Legea oferă un cadru legal pentru îndrumările existente ale Partidului Comunist pentru guvernele locale și industria agricolă în vederea creșterii producției de alimente, deși nu a oferit detalii despre modul în care va fi pusă în aplicare.

Aceasta include protejarea terenurilor agricole de a fi transformate pentru alte utilizări, protejarea resurselor de germoplasmă și prevenirea risipei.

Legea a fost adoptată la doar șase luni de la prima sa lectură. Graba de a o adopta reflectă dorința Chinei de a rezolva problemele care au frânat producția, cum ar fi lipsa terenurilor arabile și a resurselor de apă, lipsa forței de muncă și lipsa tehnologiei agricole.

Legea responsabilizează guvernele centrale și provinciale pentru încorporarea securității alimentare în planurile lor economice și de dezvoltare, asigurându-se că aprovizionarea cu alimente rămâne o prioritate de top în țara care are un istoric dureros de foamete.

Conform unei prevederi din lege, partidul va conduce implementarea unei strategii naționale de securitate alimentară „care să pună China pe primul loc”, prin importuri moderate și prin utilizarea progreselor în știință și tehnologie pentru a stimula producția.

De asemenea, se stipulează formarea unui plan național de urgență pentru cereale și a unui sistem de monitorizare a securității alimentare.

Entitățile care încalcă legea pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 20.000 de yuani și 2 milioane de yuani, în timp ce contravenienții individuali pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 20.000 de yuani și 200.000 de yuani.

De asemenea, legea prevede că China va „consolida cooperarea internațională în domeniul securității alimentare și va permite comerțului internațional cu cereale să își joace rolul”. Ea nu a oferit detalii.

Analiștii au declarat că legea este formulată vag și este posibil să nu aibă un impact semnificativ asupra modului în care China stimulează producția de alimente.

„Nu schimbă realitățile de pe teren pentru oficialii locali care erau deja sub o presiune semnificativă pentru a obține rezultate în ceea ce privește securitatea alimentară”, a declarat Even Pay, analist în domeniul agriculturii la firma de consultanță Trivium China, cu sediul la Beijing.

„Legea privind securitatea alimentară consfințește practicile existente în lege, dar nu este menită să schimbe nimic. Securitatea alimentară era deja printre prioritățile naționale de top și nu poate merge mai departe”, a adăugat ea.

Sursa foto: Shariff Che\’ Lah | Dreamstime.com

Citește și: Cum protejează dronele maritime ucrainene aprovizionarea globală cu alimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *