În piața de gros din comună sunt numai patru fermieri. Și-au parcat mașinile sub un acoperiș de tablă și prin apropiere, într-o curte largă, și așteaptă clienții. Din păcate, nu vine nimeni.
Altădată, curtea era plină cu mașini ale fermierilor și ale clienților, unii dintre ei sosiți din județele Ardealului. Grădinile și solariile din Maia produceau cantități impresionante de legume.
”Venea un camion din Bistrița de două ori pe săptămână” îmi spune un fermier. ”Acum, abia vine câte un patron de magazin să cumpere câteva zeci de kg de legume”, completează el.
De ce nu mai sunt legume? Răspunsul vine prompt: ”Mulți s-au lăsat. S-au angajat la București. Au salariu sigur, li se asigură transport, muncesc numai opt ore pe zi. Aici, muncești toată ziua. Uite, fetele alea care au coborât din microbuz, sunt fete de legumicultori. Acum sunt casiere la un hypermarket” îmi spun legumicultorii.
Primarul comunei spune că activitatea s-a redus la numai 15-20%. Sunt numai trei fermieri care furnizează legume hypermarketurilor. Ceilalți stau la mila samsarilor. Funcționara de la Registrul Agricol precizează că 11 fermieri au încasat, totuși, 3000 de euro prin programul guvernamental ”Tomate românești”.
Fermierii nu sunt asociați și nu și-au certificat ecologic culturile de legume.